2024. április 23. - Béla
A konzervatívok által remélt nagy többség helyett bizonytalan helyzet lett a csütörtöki brit előrehozott választás eredménye - mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán pénteken.
2017. június 9. péntek 09:55 - HírExtra
 
Mint mondta, az eddigi eredmények alapján a Konzervatív Pártnak vagy kisebbségben kell kormányoznia, vagy sikerül összehoznia egy "kis többséget" az észak-írországi unionista pártokkal, miközben az elkövetkező 2-3 évben a Brexit, Nagy-Britannia uniós kilépése miatt "törvények ezreit kell átírni". Ehhez nagyon bizonytalan ez a kis többség - jegyezte meg.

A szakértő kifejtette: a Konzervatív Pártban "nagyon dühösek", mert Theresa May miniszterelnök az előrehozott választással olyan labdát dobott fel, amelyet nem kellett volna. Megvolt a vékony többségük, és May arra számított, hogy az előrehozott választással "leszámol" a Munkáspárttal és a Brexithez is megfelelő támogatást kap, de egyik sem jött be - jegyezte meg. Hozzátette: valószínűtlennek tartja, hogy a Konzervatív Pártnak hosszú távon bizalma lenne Theresa Mayben, ráadásul a pártban egy csoport "nagyon szívesen átvenné a kormányrudat", így elképzelhető, hogy a következő hetekben, hónapokban "megindulnak a mozgások" és az Európa-pártiak kerülnek többségbe.

Jeremy Corbyn munkáspárti vezetővel kapcsolatban a szakértő arról beszélt, valószínűleg tovább viszi a programját, mert az eredmények azt mutatják, hogy a társadalom fogékony a szociális kérdéseket, oktatáspolitikát, jóléti politikát hangsúlyozó programjára. A Munkáspárton belül nem kezdődik meg átrendeződés, amelyre sokan számítottak - jegyezte meg.

A kormányzó brit Konzervatív Párt elvesztette abszolút többségét az előrehozott parlamenti választásokon, egyik parlamenti párt sem lesz képes önállóan abszolút parlamenti többségen alapuló kormányt alakítani.

A péntek reggelig beérkezett, csaknem végleges mandátummegoszlások alapján matematikailag lehetetlen, hogy a konzervatívok megszerezzék az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 képviselői helyet a 650 tagú alsóházban. A BBC péntek reggel közölt modellszámításai szerint a Konzervatív Párt 318, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 262 alsóházi mandátumot szerezhetett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását