2024. március 29. - Auguszta

A migránstáborok a pokol

Korunk valóságával és szenvedésével való szembenézésre szólította fel egyháza tagjait Ferenc pápa, aki a menedékkérők táborait pokolhoz hasonlította a Szent Péter-bazilikában szerdán tartott szertartáson, amelyen öt új egyházi vezetőt emelt bíborosi rangra, tovább alakítva a pápaválasztó testület földrajzi összetételét.
2017. június 29. csütörtök 12:07 - HírExtra


Ferenc pápa kijelentette, korunk valóságát azok az ártatlanok képviselik, akik a háborúk és a terrorizmus miatt szenvednek és meghalnak, azok, akik még mindig rabszolgasorsban élnek az emberi jogok korában. "A valóság a menedékkérő-táboroké, amelyek időnként inkább a pokolra hasonlítanak mint a tisztítótűzre" - mondta a katolikus egyházfő.

Hozzátette, a bíborosoknak az a feladata, hogy lássák a valóságot anélkül, hogy ettől más érdek elvonná a figyelmüket.

Szent Péter és Szent Pál apostolok június 29-i ünnepe előtt Ferenc pápa rendes nyilvános konzisztóriumot tartott, vagyis a Vatikánba hívta egyháza bíborosait, és öt új embert emelt bíborosi rangra. A szertartáson fejükre helyezte a bíborosi fejfedőt (birétum), átadta a bíborosi gyűrűt és kijelölte címtemplomukat.

Az új bíborosok a világ különböző kontinenseit képviselik, ketten európaiak: Juan José Omella, Barcelona érseke és Anders Arborelius stockholmi érsek. A másik három Louis Marie-Ling Mangkhanekhoun címzetes püspök, a laoszi Paksé apostoli helynöke, Gregorio Rosa Chávez címzetes püspök, a San Salvador-i főegyházmegye segédpüspöke és Jean Zerbo bamakói érsek az afrikai Maliból.

Ferenc pápa 2013 óta negyedik alkalommal emel bíborosi rangra egyházi vezetőket. XVI. Benedek nyolc éves pápasága alatt öt, II. János Pál pápa 27 éve alatt kilenc ilyen konzisztóriumot hívott össze.
Az új bíborosokkal 225-re nő a teljes bíborosi testület létszáma, és közöttük 121-re emelkedik a pápaválasztó bíborosok száma, vagyis azoké, akik 80 évnél fiatalabbak és részt vesznek a következő egyházfőt megválasztó konklávén.

Elődjeihez hasonlóan a bíborosi kinevezésekkel az argentin Ferenc pápa is folyamatosan átalakítja az utódját megválasztó bíborosi csoport földrajzi összetételét, és az általuk képviselt térségek súlyát. Az utóbbi négy év alatt Ferenc pápa hatvan bíborost kreált, közöttük 49 a pápaválasztó.

A Ferenc pápát megválasztó 2013. márciusi konklávén még 60 európai, 20 észak-amerikai, 13 latin-amerikai, 11 afrikai, 10 ázsiai, és 1 óceániai bíboros vett részt. Jelenleg a pápaválasztó bíborosok között 53 európai, 17 észak-amerikai, 17 latin-amerikai, 15 afrikai, 15 ázsiai, és 4 óceániai bíboros van. Olaszország továbbra is vezet a bíborosok számában, 24 pápaválasztóval. Az utána következő legnépesebb csoportok: Egyesült Államok 10, Franciaország 5, Brazília, Mexikó, Spanyolország,

Lengyelország és India pedig egyaránt 4-4 bíborossal bírnak a pápaválasztó korúak között.

A vatikáni konzisztóriumon jelen van Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását