2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Dízelbotrány lehet

Ellenőrzést indított a német közúti közlekedési hatóság (KBA) a Daimler autógyártó társaságnál a versenytárs Volkswagen (VW) dízelbotrányához hasonló manipuláció gyanújával. A társaság szerint nem történt jogsértés.
2017. július 15. szombat 09:20 - HírExtra
 

A német szövetségi közlekedési minisztérium szóvivője, Ingo Strater pénteken Berlinben elmondta, hogy a dízelbotránnyal foglalkozó minisztériumi bizottság előző nap megbeszélést folytatott a Daimler fejlesztési igazgatójával, Ola Källenius-szal.

A megbeszélésen Ola Källenius ismertette a Daimler álláspontját, miszerint a társaság a jogi előírásoknak megfelelően tevékenykedik.

A "megbeszélés eredménye az, hogy a KBA ellenőrzés alá von Daimler-gyártmányokat, mint ahogy korábban más gépjárműveket is ellenőrzött" a VW dízelbotrányával összefüggésben - tette hozzá Ingo Strater a kormányszóvivői tájékoztatón, jelezve, hogy a minisztérium, illetve a tárca alá tartozó KBA nem teljesen biztos abban, hogy a Daimler valóban minden tekintetben az előírásoknak megfelelően járt el a VW 2015-ben kirobbant dízelbotrányával összefüggésbe hozható ügyekben.

A szóvivő a részletekről és a minisztérium pontos helyzetértékeléséről nem kívánt nyilatkozni.

Az ügy előzményét a Süddeutsche Zeitung (SZ) című német lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportjának csütörtöki jelentése szerint a stuttgarti ügyészség megállapításai jelentik, amelyek szerint nagyszabású manipuláció történhetett a Daimlernél.

Az ügyészség gyanúja szerint a társaság csaknem egy évtizeden keresztül értékesített a károsanyag-kibocsátási adatokat manipuláló berendezéssel szerelt dízelüzemű járműveket, 2008-tól 2016-ig nagyjából egymillió autót - köztük Mercedes-modelleket - és kisbuszt adhatott el, amelynek motorja vizsgálati körülmények között a maximálisan engedélyezettnél kevesebb károsanyagot termel, a forgalomban viszont többet. A manipuláció gyanúja az OM 642 és OM 651 típusjelű motorokra vonatkozik.

A közlekedési minisztérium a tényfeltáró munkacsoport beszámolójának megjelenése után rendelte a tárca egyik államtitkára, Michael Odenwald által vezetett bizottság elé a Daimler illetékesét. A Der Spiegel című hírmagazin pénteken - a szombati számából előzetesen idézve - a hírportálján azt írta, hogy a megbeszélésen tömeges visszahívási akció elrendelését helyezték kilátásba
A Daimler a Der Spiegel írására reagálva közölte, hogy a megbeszélés "megoldásorientált légkörben" zajlott, és megállapodás született arról, hogy tartalmát nem hozzák nyilvánosságra.

A közleményben hozzátették, hogy a károsanyag-kibocsátás szabályozása techikailag és jogilag igen összetett kérdés, és a "rendelkezésre álló információk alapján" a Daimler mindenben az előírásoknak megfelelően járt el.

A stuttgarti ügyészség hónapok óta vizsgálódik a Daimlernél. Májusban a Baden-Württemberg tartományi bűnügyi hivatallal együtt 230 rendőr és 23 ügyész mozgósításával országszerte 11 helyszínen házkutatást tartottak. Az eljárást dízelüzemű autók károsanyag-kibocsátásával kapcsolatos manipuláció és jogsértő reklám gyanúja miatt indították a Daimlernél dolgozó "ismert és ismeretlen" személyek ellen.

A KBA korábban - de már a VW dízelbotrányával összefüggésben - végzett vizsgálatai feltűnően magas nitrogén-oxid-kibocsátást mutattak ki egyes Mercedes-modelleknél, amelyekben egy szerkezet a külső hőmérséklet függvényében - hideg időben - csökkentheti a kipufogógáz tisztítását végző berendezés teljesítményét.

A Daimler indoklása szerint ez a megoldás a motor károsodásának elkerülését szolgálja. Az ügy végül megegyezéssel zárult, a gyártó abban állapodott meg a KBA-val, hogy önként visszahív 274 ezer autót, és módosítja a károsanyag tisztítását végző berendezést szabályozó szerkezet beállításait.

A dízelbotrány 2015 szeptemberében kezdődött, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását