2024. április 20. - Tivadar

Mi történhet ma Ausztriában?

Szakértők szerint négy koalíciós lehetőség képzelhető el a vasárnapi előrehozott osztrák parlamenti választásokat követően; a felmérések alapján a legvalószínűbb az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) összefogása - mondta Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.
2017. október 15. vasárnap 13:21 - HírExtra
 
A kutató szerint az első forgatókönyv - amely szinte kizárható -, a jelenlegi nagykoalíció folytatása lenne, de annak éppen azért lett vége, mert a néppártiak "kifaroltak" az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) folytatott együttműködésből.

Szintén valószínűtlen, hogy a szociáldemokraták a szabadságpártiakkal álljanak össze - folytatta -, mert rengeteg a témakülönbség a két szervezet között és egy ilyen lépéssel a szociáldemokraták "leírnák magukat" szövetségi szinten.

A harmadik forgatókönyv, amely a legvalószínűbb, a néppárt és a szabadságpárt koalíciója lenne. Jelezte: Sebastian Kurz, az ÖVP vezetője sok témában, a többi között a bevándorlás és a menekültpolitika ügyében is nagyon hasonló célokat fogalmazott meg, mint az FPÖ.

A negyedik pedig - említette Molnár Tamás Levente -, az osztrák és bajor női népviselet színei után "dirndli-koalíciónak" is nevezett összefogás lenne, de ehhez az kellene, hogy a néppárt (amely az eredeti feketéről türkizkékre cserélte a színét) nagyon jó eredményt érjen el, és a Zöldek, valamint a liberális NEOS (rózsaszín) is bejusson a parlamentbe, elérje a 4 százalékos küszöböt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását