2024. április 20. - Tivadar

Brexit: különmegállapodás lesz?

Már látszik, hogy a rendelkezésre álló két év alatt nem juthat végleges megállapodásra a kilépés feltételeiről az EU és Nagy-Britannia, ezért átmeneti megegyezésre lesz szükség a zökkenőmentes átmenet érdekében - jelentette ki Gálik Zoltán, a Corvinus egyetem docense az M1 aktuális csatornán kedden.
2017. november 21. kedd 10:07 - HírExtra
 
Gálik Zoltán úgy vélekedett, hogy a végleges megállapodásra mintaként szolgálhat az EU és Ukrajna, illetve az EU és Kanada között létrejött szabadkereskedelmi megállapodás, ám egyik sem ültethető át teljes egészében az EU és a britek viszonyára.

Példaként említette, hogy Kanada esetében a pénzügyi szolgáltatások nem szerepelnek a szabadkereskedelmi egyezményben, ez viszont kulcsfontosságú az Egyesült Királyságnak.

Arra az újságírói felvetésre, hogy miközben Nagy-Britannia 20 milliárd eurós, az Európai Bizottság 100 milliárd eurós "lelépési alapban" gondolkodik, a szakértő azt mondta, hogy a "függő kötelezettségek" értéke egyelőre nem határozható meg pontosan.

Ebben a helyzetben az EU azt kéri, hogy ne a konkrét összegről, hanem azokról a feltételekről egyezzenek meg, amelyek alapján Nagy-Britanniának majd fizetnie kell - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: a Brexit azt jelenti, hogy a britek a világ legnagyobb kereskedelmi tömbjét hagyják el, miközben a brit export és import, a kereskedelem fele az uniós tagállamokba irányul, illetve onnan érkezik.

A kapcsolatok nem szűnnek meg, de még nem tudni, miként hat a brit gazdaságra, ha "harmadik országgá" válik, vagyis versenytársa lesz az EU-nak - mondta Gálik Zoltán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását