2024. március 29. - Auguszta

Libanoni válság

A libanoni iráni, vagyis síita befolyás miatti aggodalom okán kényszeríthette ideiglenes lemondásra a szunnita Szaúd-Arábia Szaad Haríri libanoni miniszterelnököt - jelentette ki a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.
2017. november 23. csütörtök 11:15 - HírExtra
 
A szaúdi lépés azt követően történt, hogy úgy tűnik, Libanon újra felveszi a kapcsolatot az Irán által támogatott szíriai Aszad-kormánnyal, ugyanis Libanon november elején ismét nagykövetet küldött Damaszkuszba - közölte Szalai Máté.

Elmondta: Libanonban egy síita, egy szunnita és egy keresztény közösség él együtt, amelyek folyamatosan küzdenek egymással és külső támogatókat keresnek.

A szunnitákat Szaúd-Arábia, a síitákat pedig Irán támogatja, innentől pedig már nem csupán belpolitikai a konfliktus, hanem regionális - értékelt.

Ebben a helyzetben következett be Haríri Szaúd-Arábiában bejelentett lemondása; az elemzések szerint a szaúdiak fogva tartották a Libanoni kormányfőt, aki csak Emmanuel Macron francia köztársasági elnök közbenjárására távozhatott először Párizsba, majd szerdán a libanoni fővárosba, Bejrútba, ahol a libanoni köztársasági elnök nem fogadta el a lemondását - magyarázta a kutató.

Az elemző szerint ugyanakkor Szaúd-Arábia annak ellenére sem tervez közvetlen beavatkozást Libanonban, hogy felszólította az állampolgárait az ország elhagyására. Egyes hírek arról szólnak, hogy a Libanon, illetve a Hezbollah ellen több háborúban harcoló Izraelt kívánta rávenni erre - mondta Szalai Máté.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását