2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gázrobbanás Ausztriában

A belföldi tárolók töltöttségi szintje, az ukrán import és a magyarországi földgáztermelés együttesen garantálja a lakosság és az ipari fogyasztók folyamatos és biztonságos gázellátását - tájékoztatta az FGSZ Földgázszállító Zrt. (FGSZ) kedden az MTI-t, miután Ausztria irányából leállt a földgázszállítás.
2017. december 12. kedd 17:50 - HírExtra

Kedden robbanás történt a legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon Alsó-Ausztriában, egy ember meghalt, 18-an megsérültek. A robbanás pontos okát még vizsgálják. A földgázelosztó terminált leállították, jelenleg üzemen kívül van - közölte Armin Teichert, az osztrák földgázszállító hálózat üzemeltetője, a Gas Connect Austria szóvivője.

Az FGSZ közölte: az osztrák szállítási rendszerüzemeltető Gas Connect Austria délelőtt negyed 10 előtt arról tájékoztatta az FGSZ-t, hogy a baumgarteni csomóponton műszaki problémájuk van, amelynek következtében először csökkent a Magyarország felé szállított földgáz mennyisége, majd 10 órakor teljesen leállt a szállítás. Hozzátették, meg nem erősített információk alapján karbantartási munkálatok közben történt a meghibásodás.

Az FGSZ az érintett rendszerhasználóit értesítette a rendkívüli eseményről, ennek figyelembevételével módosították napi szállítási feladataikat. Magyarország napi földgázigénye az Ukrajna felől beérkező importtal, a földalatti gáztárolókból kitárolt mennyiséggel, valamint a hazai földgáztermeléssel kiegészülve zavartalanul biztosítható - írták.

Az olaszokra is hat 

Válsághelyzetet hirdetett Carlo Calenda olasz gazdasági fejlesztési miniszter az ausztriai Baumgarten an der March közelében működő gázterminálban kedd reggel bekövetkezett robbanás után, ami megszakította az Olaszországba érkező gázellátást.

Carlo Calenda hangsúlyozta, hogy az ausztriai baleset komoly gázellátási problémához vezetett Olaszországban. A miniszter hozzátette, hogy gázhiányt egyelőre nem okozott, mivel Olaszország tartalékait használja fel. Ezek azonban legfeljebb néhány hétig elegendőek. A miniszter az olaszországi gázellátás diverzifikációját szorgalmazta.

Az ENI olasz energiaszolgáltató szerint a baleset miatt kedden 57 millió köbméter hiány keletkezett az olaszországi gázellátásban, és a kimaradás miatt áremelkedés is várható az olasz gázpiacon.

Az Azerbajdzsánból Ausztrián keresztül Olaszországba érkező TAP-vezeték az olaszországi gázszükséglet valamivel majdnem negyven százalékát fedezi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását