2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A csehek durva adója

Rekordnagyságú 10,4 milliárd koronát (120,6 milliárd forint) szedtek be az elektronikus útdíjból 2017-ben Csehországban - közölte az útdíj-rendszert kezelő osztrák Kapsch cég szerdán Prágában.
2018. január 3. szerda 11:55 - HírExtra
 
Az 5,2 százalékos éves növekedés a piaci elemzők szerint alapvetően a cseh és az európai gazdaság erősödésének a következménye.

Az elektronikus útdíj fizetése a 3,5 tonnán felüli tehergépkocsik számára 2007 óta kötelező a csehországi autópályákon vagy a kijelölt gyorsforgalmi utakon. A Kapsch kimutatása szerint az elmúlt 11 év alatt a befolyt összeg 5,4 milliárd koronáról emelkedett 10,4 milliárd koronára.

A befolyt összeg mintegy 15 százalékát a rendszer karbantartására fordítja a Kapsch, a többi pénz az államé, amely fizet a Kapsch szolgáltatásaiért.

"A csehországi elektronikus útdíj-rendszer nagyon jól és több mint 99,5 százalékos hatékonysággal működik" - mondta Karel Feix, a Kapsch vezérigazgatója újságíróknak. Megjegyezte: a befolyt pénzt az úthálózat karbantartására és fejlesztésére használja fel az állam.

A Kapsch megbízatása az elektronikus útdíj-rendszer üzemeltetésére 2019-ben lejár. A cseh közlekedési tárca már kiírta az új pályázatot, amelyre eddig négyen jelentkeztek: a szlovákiai Sky Toll, a magyar National Toll Payment Services, a német T-Systems és az eddigi üzemeltető, az osztrák Kapsch.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását