2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Dunaújvárosban is szorul a hurok a Fideszen?

Szekszárd, Keszthely, Zalaegerszeg, Szolnok és más városok közvilágításos pályázatai miatt vizsgálatot indított az OLAF, az uniós Csaláselleni Hivatal. A sajtóban publikált jelentés szerint megállapították, hogy az Elios Innovatív Zrt. pályázatainak lebonyolítása szabálytalan, megkárosította az önkormányzatokat, Magyarországot, az EU-t és a működése megfelel a szervezett bűnözés kritériumainak.
2018. február 9. péntek 13:34 - HírExtra
 
"Dunaújvárosban ugyanolyan közvilágítási beruházás valósult meg egy másik kivitelezővel, de hasonlóan gyanús körülmények között. Ezért Jávor Benedekkel, a Párbeszéd EP képviselőjével közösen tettünk bejelentést az OLAF-nál a számos gyanús részlet miatt" - írja Facebook bejegyzésében Szabó Zsolt a Párbeszéd elnökségi tagja.

A teljes bejegyzés:

"Dunaújvárosban volt egy lámpatest próbamérés a város önkormányzatának a megbízásából, ahol LED-es és indukciós lámpákat vizsgáltak próbavilágítás keretében. A villamosságiszakemberek véleménye szerint a mérési eredmények alapján az indukciós lámpa 84W-os kivitelben is csak részben volt alkalmas a régi 100W-os NA lámpa kiváltására, de a 40W-os nem volt alkalmas arra sem. Csak a jobb minőségű LED-es lámpák tudták volna a megvilágítás fényerejének megtartása mellett biztosítani a megtakarítást.

A rendelkezésre álló dokumentumok alapján megállapítható, hogy a 2013-ban mért eredmények nem egyeznek a pályázat mellékletébe becsatolt fénymérési dokumentációjával. Felmerült annak is a gyanúja, hogy a pályázat és közbeszerzés mellékletét képező fénymérési jegyzőkönyv nem a valóságot tükrözte. 2015-ben készült egy újabb, másik fénymérés is. A mérések egyértelműen alátámasztják, hogy az indukciós lámpa nem volt megfelelő. A közbeszerzési döntőbiztossági ülések jegyzőkönyveiből egyértelműen látszik, hogy a bizottság tagjait nem tájékoztatták az önkormányzat birtokában lévő mérési jegyzőkönyvekről. Ezekből egyértelműen kiolvasható, hogy a lámpák nem voltak megfelelőek.

Az OLAF jelentéséből kiderült az Elios Zrt. által kivitelezett projektek esetében, hogy például olyan részletes technikai paramétereket is előírtak a közbeszerzési kiírásban, amelyek teljesen egybevágtak az Elios LED-lámpa beszállítója, a Tungsram-Schréder Zrt. termékeinek jellemzőivel. Több esetben az utolsó pillanatban a pályázati anyagban átírták a megtérülési rátát. Így a képletben használt 50 ezer világított órát minden pályázatban kicserélték százezerre, miközben a lámpáknak az élettartama valójában körülbelül 60 ezer óra.

Azóta az is kiderült, hogy ugyanolyan műszaki paraméterű lámpatesteknek teljesen eltérőek voltak a fajlagos egységárai a különböző települések különböző pályázati anyagaiban.

Ráadásul ezeknél a pályázatoknál nem csak a pénzügyi megtérülés volt a döntő szempont, hanem a környezeti haszon is, vagyis az elért energiamegtakarítás, illetve széndioxidkibocsátás-csökkentés. Szakértők egyébként is megállapították már, hogy ilyen alapon az egész projekt értelmetlen volt: sokkal kisebb ráfordítással sokkal nagyobb környezeti haszon érhető el például épületszigeteléssel. Ráadásul megalapozottnak tűnik az a gyanú is, hogy a vállalt energia- és széndioxid-megtakarítás nem is teljesült.

Ezért én is kértem Polgármester urat, hogy a város nevében forduljon az OLAF-hoz és kérjen tájékoztatást a dunaújvárosi közvilágítási projekt vizsgálatáról, valamint a többi város kapcsán napvilágra került OLAF jelentés súlyos megállapításai alapján kezdeményezzen egy alapos, belső vizsgálatot hogy a dunaújvárosiakat milyen és mekkora kár érhette."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását