2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Feltételekkel ugyan, de jóváhagyta csütörtökön az Európai Parlament (EP) az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépése miatt költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) új, amszterdami székhelyét, a képviselők azonban több okból is bírálták a kiválasztási folyamatot.
2018. március 16. péntek 07:01 - HírExtra
 
A strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel megszavazott határozatban leszögezték: mindenképp biztosítani kell a gördülékeny átmenetet, a szervezetnek legkésőbb év végéig át kell költöznie a holland fővárosban kialakított ideiglenes központba, 2019. november 16-ig pedig meg kell kezdenie működését az addigra várhatóan elkészülő állandó székházban.

A képviselők hangsúlyozták, több szempontból is aggályosnak tartják az új székhely kiválasztásának eljárását, elsősorban azért, mert abba egyáltalán nem vonták be az EP-t, a döntést egyedül hozta meg a tagországok kormányait tömörítő tanács.

"A tagállamok nem várhatják, hogy az Európai Parlament csak automatikusan jóváhagyja majd a döntéseiket" - emelte ki Giovanni La Via néppárti képviselő, sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy "nem tartották tiszteletben az EP társjogalkotói szerepét".

Bírálták emellett azt is, hogy egy ilyen fontos ügyben szavazategyenlőség miatt végül sorshúzással döntöttek a tanácsban, és aláhúzták, a jövőben nem lehet ilyen módon határozni az uniós ügynökségek székhelyéről, mint ahogy most történt.

Az Európai Parlament emellett folyamatos tájékoztatást kért az amszterdami építkezés állásáról.

A jelenleg még Londonban működő uniós ügynökségek - az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankhatóság - új székhelyéről a brit kiválás után bennmaradó huszonhét tagállam szakminiszterei döntöttek novemberben.

EP-képviselők egy csoportja februárban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy elkészül-e időben az új székház.

A holland kormány előző héten írta alá a szerződést az EMA új központjának megépítéséről, amely sajtóhírek szerint 255 millió euróba fog kerülni.

Az évi 300 millió eurós költségvetésű Európai Gyógyszerügynökségnél közel 900 szakértő dolgozik, a szervezet naponta mintegy száz embert fogad külföldről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását