2024. március 29. - Auguszta

Ránki Dezső játszik Pécsett

Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas pianista lesz a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) vendége, aki szólistaként Bartók Béla második zongoraversenyét adja elő az együttessel április 12-én a pécsi Kodály Központban.
2018. április 4. szerda 15:23 - HírExtra
 

Az MTI-nek szerdán eljuttatott közlemény szerint az Ablak a világra elnevezésű - Kocsis Zoltánnak emléket állító - koncertsorozat harmadik, egyben utolsó alkalmának dirigense Hamar Zsolt lesz.

A barát című est Liszt Ferenc Obermann völgyének Kocsis Zoltán-féle átiratával kezdődik. A folyatásában Ránki Dezső ül a zongorához és Bartók Béla második zongoraversenyét adja elő.

"(.) A második zongoraverseny egyike Bartók legjobb műveinek az én érzésem szerint, talán tényleg csak a Kétzongorás szonátát, a Zenét és az ötödik vonósnégyest lehetne vele összemérni" - idézett az összegzés egy Kocsis Zoltánnal készült interjúból.

A hangverseny zárásaként Brahms utolsó szimfóniáját játssza el a Pannon Filharmonikusok.

"Az Ablak a világra sorozat három koncertje - A fiú, A mentor és A barát - az évad során arra csábította a közönséget, hogy Kocsis Zoltán képzeletbeli kezét megfogva a zenekarral együtt nyisson ablakot a zenei világra" - idézte fel a zenekar.

Mint hozzátették, a hangversenyek műsora a zeneművész által kiemelten fontosnak tartott és szeretett alkotóktól válogatott, amelyeket meghallgatva egy meghatározó keresztmetszetet ismerhetett meg a közönség a komolyzene alapvető értékeiből, gazdagságából.

Az együttes emlékezetett arra is, hogy a koncertek mellett a PFZ a zenekar szakmai mentora és első állandó karmestere előtt tisztelegve Kocsis Zoltánról nevezte el zenekari próbatermét tavaly novemberben.

A teremavatóról és a sorozat koncertjeinek közreműködőivel készített interjúkból különleges videóanyagot állít össze a zenekar, amelyet várhatóan nyár végén hoznak nyilvánosságra - írták jelezve, hogy a sorozatot a Kodály Program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását