2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Egyetlen tagállamot sem akar figyelmen kívül hagyni Németország és Franciaország az Európai Unió (EU) megújítását célzó munkában - hangsúlyozta a német államfő egy keddi lapinterjúban.
2018. május 16. szerda 08:04 - HírExtra
 
Frank-Walter Steinmeier az NRC Handelsblad című holland lapban közölt interjúban arra a kérdésre, hogy miként lehet megnyugtatni azt a nyolc kisebb észak-európai EU-tagállamot, amelyek attól tartanak, hogy Nagy-Britannia távozása (Brexit) után túlságosan érvényesül majd a francia álláspont a közösség reformjában, azt mondta, hogy Franciaország és Németország nélkül ugyan nemigen lehet előmozdítani ügyeket az EU-ban, "de akármilyen fontos is ez a két ország, a többi EU-tag nélkül Németország és Franciaország sem tud elérni bármit is Európa számára".

"Azonban nem is akarunk mellőzni senkit" - húzta alá a német államfő.

Emmanuel Macron francia elnök új lendületet adott az EU jövőjéről szóló vitának, "konkrét javaslatai alapos vizsgálatot érdemelnek és válaszokat követelnek", de azt is tudomásul kell venni, hogy az EU-ban nem lehet minden kérdésben közös álláspontra jutni - mondta Frank-Walter Steinmeier.

Ezekben a vitákban az is fontos, hogy "ne veszítsük szem elől a célt, az egységes és cselekvőképes EU-t", ezért "annak a kérdésnek kellene vezérelnie bennünket, hogy milyen Európára lesz szükség öt, tíz év múlva ahhoz, hogy megőrizzük szabad, nyílt, békés társadalmainkat" - tette hozzá.

A kisebb tagállamok szerepével kapcsolatban kiemelte, hogy ezekben a vitákban az olyan tagállamoknak is "nagy súlyuk" van, mint Hollandia.

A kedden kezdődő kétnapos hollandiai látogatása alkalmából készített interjúban arra a kérdésre válaszolva, hogy létezik-e még nemzeti szuverenitás az EU-ban, vagy már inkább európai szuverenitásról kell beszélni, mint Emmanuel Macron, a német államfő hangsúlyozta, hogy a nemzeti és az európai szuverenitás egyaránt létezik, és mindkettő fontos, mert "egy erős Európa az előfeltétele annak, hogy valamennyi nemzet - akár Németország vagy Hollandia, Franciaország vagy Szlovénia - egyáltalán cselekvőképes legyen ebben a világban". Mint mondta, az európai és a nemzeti szuverenitás nem egymás ellentéte, "éppen ellenkezőleg, kiegészíti, sőt megerősíti egymást", főleg azokon a területeken, amelyeken már nem lehet nemzetállami szinten megoldani a problémákat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását