2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Drágulás az egész Unióban

Az energiaköltségek megugrásának eredményeként a vártnál erősebben emelkedtek a fogyasztói árak májusban az euróövezetben, megközelítve az Európai Központi Bank 2 százalékos célszámát.
2018. május 31. csütörtök 11:39 - HírExtra
 

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) csütörtökön kiadott előzetes adatai szerint májusban 1,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben. Az áprilisban mért 1,2 százalékos emelkedés után elemzők is gyorsulásra, de csak 1,6 százalékos ütemre számítottak.

A májusihoz hasonlóan erős emelkedést legutóbb tavaly áprilisban, illetve februárban mértek, akkor 1,9 százalékra, illetve 2,0 százalékra rúgott az éves összevetésű ütem.

A gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,1 százalék volt májusban. Elemzők 1,0 százalékot vártak az áprilisi 0,7 százalékos emelkedés után.

Az energia és feldolgozatlan élelmiszerek árváltozását nem tartalmazó infláció 1,3 százalékot tett ki májusban, 0,2 százalékponttal haladta meg az áprilisi értéket.

A legjelentősebb mértékben, 6,1 százalékkal az energiaárak nőttek, az élelmiszerek, dohánytermékek és alkoholos italok 2,6 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,6 százalékkal drágultak májusban.

Olaszországban 0,6 százalékról 1,1 százalékra, Franciaországban pedig 1,8 százalékról 2,3 százalékra gyorsult a pénzromlás éves üteme a nemzeti statisztikai hivatalok csütörtökön közzétett adatai szerint. Az euróövezet legnagyobb gazdaságában, Németországban az egy évvel korábbihoz képest 2,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az áprilisban mért 1,6 százalék után.

Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon. A vártnál erősebb adatsorok valószínűleg erősítik a monetáris szigorítás híveit, köztük Jens Weidmannt, a Bundesbank elnökét, akik azt akarják, hogy az Európai Központi Bank zárja le masszív eszközvásárlási programját az év végén, és jövőre indítsa el a kamatemelési ciklust.

Az EKB kormányzótanácsa június 14-én ülésezik legközelebb, de nagy valószínűséggel majd csak a július 26-i ülésén hoz döntést az eszközvásárlási program lezárásának időpontjáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását