2019. február 23. - Alfréd

Kötelező legyen a menekültek elosztása!

Az új olasz kormány véget vet a "migrációs biznisznek" - jelentette ki az olasz szenátusban a keddi bizalmi szavazás előtt Giuseppe Conte olasz kormányfő, aki ezzel egy időben a menedékkérők kötelező és automatikus szétosztását szorgalmazta.
2018. június 6. szerda 15:23 - HírExtra
 

Egyesek a hamis szolidaritás leple alatt tesznek szert anyagi haszonra a migrációval - hangoztatta Conte, hangsúlyozva, hogy kormánya nem jobb- vagy baloldali programot követ, hanem egyedül azt nézi, mi válik az ország lakosságának előnyére.

Egy és negyedórás beszéde a leghosszabb miniszterelnöki felszólalás volt egy bizalmi szavazás előtt az Olasz Köztársaság történetében. Többször megismételte, hogy a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az euroszkeptikus Liga közötti szerződéssel a változás kormánya született meg, s mivel a politikában "új szelek fújnak", radikális változást akar teremteni egy új korszakkal, amely az olaszok életminőségét kívánja javítani. "Pragmatikusak akarunk lenni: meghallgatás, végrehajtás és ellenőrzés lesz a kormányakció három pillére" - mondta Giuseppe Conte. Leggyakrabban az innováció, forradalom, átláthatóság, legalitás kifejezéseket használta.

"Ha a populizmus azt jelenti, hogy meghallgatjuk az emberek igényeit, akkor populisták vagyunk! Ha a rendszerellenesség azt jelenti, hogy felszámoljuk a régi kiváltságokat és érdekszövetségeket, akkor rendszerellenesek vagyunk!" - jelentette ki.

Giuseppe Conte megjegyezte, neki sincs politikai tapasztalata, egyszerű polgárként "szolgálja" majd az olaszokat, akiknek jogász miniszterelnökként az érdekeit fogja képviselni.

Az M5S és a Liga pártok kormányszerződésének bel- és külpolitikai pontjait végigsorolva mindenekelőtt szociális intézkedéseket ígért: a minimális órabér bevezetését, az állampolgári jogon járó alapjövedelmet, méltó nyugdíjat, a túlzottan magas állami fizetések korlátozását, az olasz államadósság csökkentését - de "nem megszorítással, hanem a gazdasági növekedés előmozdításával" -, gyorsabb és biztos büntetést garantáló igazgságszolgáltatást, a jogos önvédelemre vonatkozó jogszabályok módosítását, hatékonyabb egészségügyet, a korrupció felszámolását "innovatív módszerekkel", amelyek között a korrupcióért elítélteknek a közigazgatásból való teljes kizárását említette, valamint civilben dolgozó "korrupció-ellenes rendőröket".

Új környezetvédelmi politikát ígért, akárcsak társadalmi párbeszédet, digitális forradalmat, adatvédelmet, munkahelyteremtést, vállalkozásserkentő intézkedéseket, adó- és oktatási reformot, a gyengébbek védelmét, valamint az olasz tartományi autonómia bővítését, a szervezett bűnözéssel szembeni határozott fellépést.

Az új miniszterelnök kiemelte, hogy Olaszország a NATO hagyományos szövetségese marad, de nyit Oroszország felé az "orosz népet sújtó" szankciók felülvizsgálásával.

Kijelentette, a római kormány erősebb és igazságosabb Európát akar.

"Olaszország azt akarja, hogy az Európai Unióba érkező menedékkérőket automatikus és kötelező módon osszák szét a tagállamok között" - erősítette meg. Arra az álláspontra helyezkedett, hogy a migráció eddigi kezelése csődnek tekinthető; Európa jóváhagyta számos ország "önző bezárkózását", ami miatt a költségek és a nehézségek a határállamokra, ezek között elsősorban Olaszországra helyeződtek át.

"Nem vagyunk és soha nem leszünk rasszisták!" - kiáltotta a római parlamentben az olasz miniszterelnök, aki a Dél-Itáliában a napokban meggyilkolt afrikai idénymunkásra emlékezett. Erre a szenátorok állva tapsoltak. Az M5S-Liga többségű felsőház mintegy hatvanszor szakította meg tapssal Giuseppe Conte beszédét.

Az olasz kormányfő hangsúlyozta: védelmet nyújtanak a legálisan érkező, Olaszországban dolgozó és az olasz gazdasági növekedéséhez hozzájáruló bevándorlóknak. Ezzel egy időben szigorúan kívánnak fellépni az embercsempészekkel szemben, kiszorítva a befogadási rendszerből a szervezett bűnözést. Hozzátette, hogy ahol erre adottak a törvényes feltételek, az illegális bevándorlókat hazaszállítják. Szorgalmazta, hogy az európai gazdasági együttműködésre pályázó harmadik országok számára legyen kötelező a kétoldalú kitoloncolási egyezmények tiszteletben tartása is.

Giuseppe Conte beszédét a frakciók nyilatkozatai követik, szavazás az esti órákban várható, szerdán pedig a képviselőházban. A balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) előzetes bejelentésük szerint nem szavaznak bizalmat az M5S-Liga kormánynak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását