2024. április 16. - Csongor

Jelentős drágulás a termelői árakban

Májusban jelentősen gyorsult az ipari termelői árak emelkedése, 5,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az áprilisi 2,7 százalékos emelkedés után - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2018. június 29. péntek 13:23 - HírExtra
 

Egy hónap alatt 1,9 százalékkal emelkedtek a termelői árak májusban az áprilisi 0,3 százalékos csökkenés után.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 5,4 százalékkal nőttek tavaly májushoz viszonyítva, és 1,8 százalékkal az előző hónaphoz mérve. A növekedés mértékét valamelyest torzítja a kőolajfeldolgozásban bekövetkezett 5,4 százalékos havi és 17,7 százalékos éves emelkedése, ami elválaszthatatlan az energiahordozók árának nemzetközi emelkedésétől, míg más területeken szerényebb volt a növekedés üteme.

Az élelmiszeriparban 2,0 százalékkal, a gyógyszeriparban 0,1, a vegyiparban 5,7 százalékkal, a gumiiparban 4,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak. A számítástechnikai szektorban csak 0,4, a járműgyártásban 3,5 százalékkal a gépiparban 4,7, a villamosgép-gyártásban 4,0 százalékkal voltak magasabbak a termelői árak a tavaly májusiaknál.

Összességében az energiaszektor belföldi termelői árai 7,8 százalékkal emelkedtek, a tartós fogyasztási cikkek 4,3, a beruházási javak 4,0 százalékkal drágultak.

Az exportértékesítés forintban számolt árai 5,2 százalékkal emelkedtek, ezen belül a feldolgozóiparban 4,6, százalékkal voltak magasabbak az exportárak. (Idén májusban az euró 6,7 forinttal - 2,2 százalékkal - ért többet az egy évvel korábbinál.)

A járműgyártás exportárai 8,1 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban, jelentősen fellendülve az áprilisi 5,1 százalékot követően, a gépgyártás árai 1,2 százalékkal voltak magasabbak, a számítástechnikai exportárak pedig csökkentek, 0,3 százalékkal elmaradtak a tavaly májusiaktól, és a gyógyszerexport árai is 2,7 százalékkal estek.

Az év első öt hónapjában a belföldi értékesítés árai 3,8, az exportértékesítéséi 3,7 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakával összevetve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását