2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A kánikulában fokozottan vigyázzunk állatainkra!

Augusztusban is kitart még a „kutya meleg”. A hőségben különösen fontos, hogy mind házi kedvenceinkre, mind haszonállatainkra fokozottan ügyeljünk. Alapszabályként óvjuk őket a tűző naptól és folyamatosan biztosítsunk számukra friss ivóvizet! Zárt autóban véletlenül se hagyjuk kedvencünket!
2018. augusztus 9. csütörtök 13:10 - HírExtra

 A haszonállatokat szállítóknak rövid úticélok esetén érdemes a hajnali vagy esti órákra időzíteniük a szállítást. A haszonállatok hosszú távú, 8 órát meghaladó szállítása során a hőség szükségtelen szenvedésnek teheti ki az állatokat, ezért a hatóság ilyenkor átmenetileg megtiltja a szállítást.

A tartós meleg nemcsak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli, például a kutyák is kaphatnak hőgutát, a világos színű sertések pedig le tudnak égni a tűző napon. A legfontosabb éppen ezért a megelőzés, azaz a megfelelő körülmények biztosítása állataink számára.

Néhány jó tanács, hogy elkerüljük a bajt:

· Gondoskodjunk arról, hogy kedvenceink előtt mindig legyen tiszta, friss ivóvíz! Ne hagyjuk, hogy szomjazzanak a nyári hőségben!

· Vigyázzunk a mozgatással! Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, a nagyobb túrákat is hagyjuk hűvösebb napokra! A sétáltatást célszerű a reggeli és a késő délutáni órákra időzíteni.

· Soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva! Még árnyékban álló autóban és rövid időre sem!

· Ahogyan az embereknél, úgy az állatoknál is csökkenhet az étvágy a hosszantartó meleg miatt. Nedvesített vagy vizes alapú táppal növelhetjük az étvágyat és segíthetjük a vízpótlásukat. A napi adagot osszuk több részre!

· Gondoskodjunk állataink hűtéséről! Ez történhet vízzel való permetezés, locsolás formájában, esetleg az ivóvíz hűtésével jégkocka segítségével.

· Kertben tartott kutyák esetében gondoskodjunk árnyékos (fedett), hűvös helyről, ahova az állataink behúzódhatnak a hőség elől!

· Zárt épületben, lakásban tartott állatoknál gondoskodjunk a folyamatos szellőz(tet)ésről!

· Idős, túlsúlyos vagy krónikus betegségben szenvedő kedvenceink számára különösen megterhelő a nagy meleg. Ezekre az állatokra ebben az időszakban fordítsunk külön figyelmet, ellenőrizzük gyakrabban az állapotukat!

· Figyeljünk a hőgutára jellemző tünetekre (lihegés, levertség, kábultság, magas testhőmérséklet, súlyosabb esetben görcsök, komatózus állapot) és azonnal forduljunk a kezelő állatorvoshoz a tünetek esetleges megjelenésekor! A hőguta életveszélyes állapotot is elő tud idézni, ezért mindenképp a megelőzésre kell törekedni!

A mezőgazdasági haszonállatokat is megviseli a hőség. Esetükben is fontos a bőséges, friss ivóvízellátás és a tűző naptól való védelem. A nagylétszámú állattartó telepeken zárt térben tartott állatok – mint például sertések, nyulak vagy csirkék – jóléte nagyban függ az automata szellőztető berendezések megfelelő működésétől, így ezeknél az esetleges hibákat azonnal ki kell javítani. Olyan berendezéssel kell ellátni az automata szellőztető rendszereket, amely meghibásodás esetén azonnal riaszt.

Azoknak az állatoknak, amelyeket kifutóval rendelkező ólban tartanak, biztosítani kell az árnyékos területet is. A világos színű sertések például védelem nélkül könnyen leégnek a tűző napon.

Ha hőség idején kell rövid távra (pl. telepek között, vágóhídra) szállítani bármilyen haszonállatot, érdemes a szállítást a hajnali vagy esti órákra időzíteni, amikor a megterhelő hőség elkerülhető. A nyolc órát meghaladó szállítás kizárólag erre a célra engedélyezett, speciális állatszállító járművel lehetséges, aminek többek között megfelelő kapacitású ventillációs rendszerrel, itatóberendezéssel, hőmérsékletregisztráló, valamint műholdas navigációs rendszerrel kell rendelkeznie. Az állatszállítások indításakor a hatóság ellenőrzi az állatok, valamint a gépjármű állapotát, továbbá a kísérő dokumentumokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szállítók fokozott odafigyelése és a szigorú ellenőrzések ellenére extrém külső hőmérséklet esetén bizonyos szállítási útvonalakon a raktér hőmérséklete túllépi a jogszabályban meghatározott maximális értéket, ezzel szükségtelen szenvedésnek kitéve a szállított állatokat. A legtöbb állatvédelmi probléma, legfőképp a bolgár-török határon való hosszú várakozás miatt, a Törökországba irányuló kérődző szállítmányok esetében jelentkezett. Éppen ezért a szállítási útvonalon előrejelzett várható magas külső hőmérséklet esetén a hatóság a hőség enyhüléséig megtiltja az ilyen irányú szállítmányok indítását.

Ilyen tiltásra már júliusban sor került, és a közeljövőben is várható az elrendelése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását