2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Európa és Amerika egyezkedik

Folytatódnak a tárgyalások az amerikai-európai kereskedelmi vita mielőbbi rendezéséről: hétfőn Washingtonban egyeztetnek az Európai Bizottság és az Egyesült Államok képviselői.
2019. január 7. hétfő 14:35 - HírExtra
 

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős európai uniós biztos hivatali partnerével, Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselővel fog tárgyalni - tájékoztatott a brüsszeli testület.

A sajtójelentések szerint egyebek mellett a közös szabályozási keretekre fognak összpontosítani, hogy a felek például kölcsönösen elismerhessék egymás biztonsági sztenderdjeit az autóipari, a gyógyszeripari és az orvosi berendezések terén.

Malmström szerdán háromoldalú találkozón vesz részt az Egyesült Államok és Japán képviselőivel.
Az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker még tavaly júliusban megállapodott Donald Trump amerikai elnökkel, hogy mielőbb tárgyalásokat kezdenek az ipari termékek vámmentességéről és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, a tárgyalások ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat. Juncker ekkor ígéretet tett rá, hogy növelni fogják az amerikai szójabab európai behozatalát.

A friss adatok szerint az előző hat hónapban 112 százalékkal nőtt az Európai Unióban az Egyesült Államokból importált szójabab mennyisége az egy évvel korábbihoz képest. A teljes behozatal 75 százalékát teszi ki az amerikai import, a második legnagyobb beszállítónak Brazília számít 19 százalékkal.

Az amerikai kivitelnek mintegy 28 százaléka irányul az EU-ba, amelyet Argentína (10 százalék) és Mexikó (9 százalék) követ.

A behozatal ráadásul tovább emelkedhet, az Európai Bizottság ugyanis hamarosan engedélyezheti a szójabab bioüzemanyagként való felhasználását.

A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot - legalábbis egyelőre - az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.

Konkrét előrelépés azonban azóta sem sok történt, és ezért többek szerint hamarosan ismét kiéleződhet a feszültség az Atlanti-óceán két partja között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását