2024. április 18. - Andrea, Ilma

Nem megy úgy az INA-nak

Az INA horvát olajipari vállalat 2018-ban 20 százalékkal, 22,34 milliárd kunára (955,9 milliárd forint) növelte nettó bevételét, a nettó nyeresége 3,7 százalékkal 1,18 milliárd kunára (50,4 milliárd forint) csökkent 2017-hez képest.
2019. február 22. péntek 12:24 - HírExtra
 

A cég az MTI-hez eljuttatott tavalyi évre vonatkozó eredmény-beszámolójában ismertette: 2018-ban az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) egyszeri tételek nélkül 3,484 milliárd kunát (149 milliárd forint) tett ki, ami némileg meghaladja az előző évit.

Az INA a bevételek növekedését főként a nagyobb eladással és a kőolajszármazékok kedvező árával magyarázza.

Fasimon Sándor, a cég igazgatótanácsának elnöke szerint az elmúlt néhány évhez képest 2017-ben rekord osztalékot fizetett az INA, és 2018-ban újra komoly eredményt ért el a vállalat. Kihasználta a piaci körülményeket és növelte eladásait, valamint az EBITDA eredményét, így a bevételek további 20 százalékkal nőttek 2017-hez képest 22 milliárd kunára - mondta.

A nyersolaj és gáz kutatásra és kitermelésre - mint a vállalat bevételeinek fő generátorára - hatással volt a Brent olaj magasabb ára. Az EBITDA ebben az üzletágban túllépte a 3 milliárd kunát, ami 22 százalékkal több, mint 2017-ben volt - hangsúlyozta Fasimon Sándor.

A finomítás és a marketing területén továbbra is veszteséget termel a vállalat a finomítói tevékenység miatt. Ugyanakkor a tőkebefektetés növelése azt mutatja, hogy az INA mindvégig törekszik a teljes körű, kutatási, termelési és értékesítési modell fenntartására. A beruházások 30 százalékkal nőttek, nagyrészt a finomítói üzletágban, ezen belül is a rijekai finomítóban, valamint egyéb finomítói fejlesztési projektekben - fűzte hozzá az INA igazgatótanácsának elnöke.

Kiemelte: a vállalat 2019-ben további beruházásokat tervez az INA R&M Új irány 2023. program keretén belül, amelynek az a célja, hogy hosszútávon biztosítsa a fenntartható és nyereséges működést.

Az INA nagyberuházásai 2017-hez képest 30 százalékkal nőttek, és 1,817 milliárd kunát tettek ki.
A nettó adósság 1,642 milliárd kunát ért el: az adósság és a tőke aránya alacsony, 12,2 százalékon állt az év végén.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását