2024. április 19. - Emma

Mivel lehet kiszűrni a coli baktériumot?

Családi, baráti kirándulások alkalmával biztos kerültek már olyan helyzetbe, hogy kifogyott az otthonról hozott egészséges ivóvíz, de a helyszínen nem lehetett találni semmi mást, csak 1-1 forrást, esetleg fúrt kutat. Ilyenkor az ember nem szívesen fogyaszt ismeretlen eredetű ivóvizet, mert akár súlyos következményei is lehetnek.
2019. március 21. csütörtök 14:40 - HírExtra
 
Otthonunkban a vezetékes ivóvízben biztosak lehetünk, kiváltképp, ha felszereltük igazi víztisztító készülékkel. Ebben az esetben nyugodt szívvel fogyaszthatjuk, mert biztosak lehetünk abban, hogy minőségi vizet iszunk. Ezt a vizet palackozhatjuk is magunknak a BPA mentes kulacsainkba is, és irány a hétvégi telek vagy egy nagyobb kirándulás a családdal.

A telken lévő fúrt kúttal vigyázzunk, mert előfordulhat, hogy a vizében a felszínről beszivárgó szennyeződések találhatóak, amik károsak lehetnek az egészségre. Ilyen felszínről érkezett anyagok a következők: növényvédőszerek vagy az emberi fekáliával talajba kerülő coli baktérium.

Mi is az a coli baktérium, és hogyan védekezzünk ellene?

A nevében megjelölt baktérium szó is arra utal, hogy egy igen kicsi mikroorganizmusról van szó, ami az emlősök alsó tápcsatornájában tenyészik, és segíti a harmonikus bélműködést. Ez a hasznos kólibacilus, ami az emberi szervezetre nézve jelentős, mert segíti a tápanyagok felszívódását, ezenkívül a K és B vitaminok termelését.

Onnantól kezdve tekinthető veszélyesnek a kólibaktérium, hogy az emberi fekáliával a környezetbe kerül, és ha nincs megfelelő szennyvízelvezetés és kezelés, akkor a talajba szivárogva megfertőzheti a környezet ivóvízkészletét. Így a fúrt kutak vizei, de természetesen a források is veszélyesek lehetnek.



Amikor bekerül az emberi szervezetbe, gennyes, gyulladásos folyamatokat idézhet elő. Hasmenés, szemfertőzés mindegyik korosztály számára veszélyes lehet. Ha megfertőződtünk, az a leghasznosabb, hogy sok egészséges folyadékot juttatunk a szervezetünkbe, valamint ha orvosi kezelésre szorulunk, követjük az orvos utasításait, gyógyszeres kezeléseit.

Mit lehet tenni, hogy elkerüljük a fertőzést?


Szerencsére több megoldást is tudunk a coli baktérium ellen. Első, és talán legfontosabb, hogy minden körülmények között törekedjünk a megfelelő kézmosásra dolgunk végeztével. Figyeljünk a környezetünkre, igyekezzünk ellenőrzött körülményekből származó folyadékot fogyasztani. Ha ez utóbbit nem tudjuk megtenni, mert mondjuk kirándulunk egy elhagyott tájon, akkor arra is van ötletünk.

Rövid ideig tartó használatra találták ki a kempingezők, kirándulók számára a LifeStraw® szívószálat, amely az ozmózis elvét használva teszi tisztává a rendelkezésre álló vizet, hogy az emberi fogyasztásra alkalmas legyen. Nagyobb kapacitású testvére a LifeStraw® – kemping vízszűrő, mely hosszabb tartózkodás esetén lehet segítségünkre a víztisztítás során.

A tisztaviz-uzlethaz.hu az említett szívószálak mellett számtalan egyéb víztisztítási és vízkezelési megoldást nyújt, melyek segítségével kiszűrhetők a természetes és csapvízből a bennük előforduló baktériumok és szennyeződések.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását