2024. március 29. - Auguszta

Letarolta az "olasz Oscar"-t

Matteo Garrone Dogman - Kutyák királya című filmje nyerte el a szerdán Rómában megrendezett 63. Donatello Dávidja díjátadó legfontosabb trófeáit, köztük a legjobb film és a legjobb rendező díját. Az olasz Oscar-gálának becézett ceremónián Tim Burton életműdíjat kapott - számolt be róla a Variety.com.
2019. március 28. csütörtök 15:53 - HírExtra
 

A Dogmant 15 kategóriában jelölték a Donatello Dávidja díjra, ebből kilencet kapott meg. Bár a film főszerepét alakító Marcello Fronte nem lett díjazott, Garrone felhívta magához a színpadra. "A rendezés fontos, de ha nincsenek nagyszerű színészek, semmire sem megyünk" - hangsúlyozta a rendező.

Garrone felidézte, hogy 12 éve kezdte el írni a film forgatókönyvét, de csak tavaly forgatta le a produkciót, mikor arra várt, hogy elkezdhesse új filmjét, a Pinocchiót. "Ami elkészült, az meghaladta minden várakozásomat" - mondta.

Luca Guadagnino Szólíts a neveden című filmje, amelyet 13 díjra jelöltek, mindössze a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb eredeti filmdal díját nyerte el.

A színészi díjakat a Silvio és a többiek című Paolo Sorrentino-filmben játszó Elena Sofia Ricci, valamint Alessio Cremonini Bőrben az igazság című filmjében nyújtott emlékezetes alakításáért Alessandro Borghi vehette át.

Cremonini filmje, amely tavaly a velencei filmfesztiválon mutatkozott be, a legjobb első filmért járó elismerést és a legjobb producernek odaítélt díjat is elvitte. A filmet Olaszországban és további 190 országban a Netflix forgalmazza.

Cremonini a díjat Tim Burtontől vehette át, akit az estén életműdíjjal tüntettek ki. A rendező élőszereplős Dumbo filmjének promóciós körútján érkezett Rómába. Az újonnan alapított, legtöbb nézőt vonzó film díját Gabriele Muccino A casa tutti bene című filmje kapta, amelyre 1,43 millió jegyet adtak el.

A ceremónián az Oscar-díjas Alfonso Cuarón is jelen volt, aki a legjobb külföldi film díját vehette át Roma című alkotásáért.  Uma Thurman, a horrorfilmes Dario Argento és a látványtervező Francesca Lo Schiavo különdíjban részesült. A díjátadó gálát a RAI olasz televízió élőben közvetítette. A műsorban Andrea Bocelli a Gladiátor főcímdalát énekelte és egy duettet is előadott fiával, Matteóval.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását