2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Rendezni kell a tanárok bérét!

A Nemzeti Pedagógus Kar szerint ismét a pedagógusbérek rendezésére van szükség, oly módon, hogy azok megőrizhessék az értéküket a jövőben.
2019. április 2. kedd 13:26 - HírExtra
 

Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben emlékeztetettek arra, hogy a pedagógusok előmeneteli rendszerének bevezetése után az illetményük több lépcsőben emelkedett.

Ugyanakkor a pedagógusilletmények az évtized elejéhez hasonlóan befagytak, ennek következtében a legkisebb pedagógusbért mostanra a garantált bérminimumhoz kell felzárkóztatni, amire korábban még nem volt példa - tették hozzá.

A Nemzeti Pedagógus Kar egyszeri korrekciót javasol, amellyel visszaállítanák a pedagógusilletmény és a garantált bérminimum legalább 2013. szeptemberi arányát. A garantált bérminimumhoz igazítanák az illetményalapot és a pálya első 10 évére dinamikusabban emelkedő illetményt is szorgalmaznak, illetve szükségesnek látják, hogy valódi differenciálási lehetőség legyen az alapilletmény és a pótlékok esetében.

Javaslataik között szerepel a tényleges és állandó jutalmazási lehetőség, a béren kívüli juttatások, szakkönyvtámogatás, ruhapénz, valódi pedagógusigazolvány biztosítása.

Támogatásokat adnának a pályakezdőknek, így szolgálati lakást, ösztöndíjat. Fontosnak tartanák a bértábla bővítését, a kategóriák közötti várakozási idő rövidítése és a rugalmas nyugdíjazás lehetőségét is - olvasható a pedagóguskar javaslatait taglaló közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását