2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Folyik a szavazás Ukrajnában

Nyugalomban zajlik Ukrajnában a szavazás az elnökválasztás második fordulójában, már mindét elnökjelölt leadta a szavazatát.
2019. április 21. vasárnap 13:07 - HírExtra
  

Volodimir Zelenszkij humorista-producer elnökjelölt feleségével együtt a tengeri és folyami flotta egyik kijevi oktatási intézményében lévő szavazókörben szavazott. Újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy ugyan éjjel nem aludt, de remek hangulatban van, mert megreggelizett a családjával, felesége pedig, hogy emelje a jókedvét, Eminem amerikai rapper zenéjét tette fel neki. Hozzátette, úgy érzi, hogy minden rendben lesz. Szavai szerint bármi is lesz a választás eredménye, az az ukránok választása lesz.

Közölte: miután leadta a voksát, a bemegy a stábjához, hogy megnyugtassa a csapatát, mert mindenki idegeskedik. Azt ígérte, hogy a szavazás végeztével sajtótájékoztatót tart, amire meghívta az újságírókat.

Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a kijevi Tisztek Házában adta le voksát feleségével, Marina Porosenkóval. Kijelentette, hogy büszke a választások szervezettségére. Hozzátette: fontos, hogy a választók az eszükkel szavazzanak, mert a választás "nem vicces". "Nem fontos, kit választanak meg, fontosabb a stratégia és az út, amelyen a nemzet és az állam tovább fog haladni" - hangsúlyozta. Szavai szerint a leglényegesebb "nem elveszíteni az országot".

Oleh Ljasko, a Radikális Párt vezetője, aki az első fordulóban indult a párt jelöltjeként és hetedik helyen végzett, közölte, hogy nem szavaz a második fordulóban.

A Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján a 199 választókerületből 194-ből beérkezett adatok alapján nyilvánosságra hozta, hogy helyi idő szerint 11 óráig a választásra jogosultak 18,04 százaléka adta le szavazatát. A legmagasabb a részvétel eddig Zaporizzsja megyében, a legalacsonyabb Kárpátalján volt.

Egy kivételével az összes szavazóhelyiség megnyílt. A kelet-ukrajnai front mentén, a Donyeck megyei Lebedinszke településen nem nyitott ki a szavazókör, mert a helyi választóbizottság nem kezdte meg a munkáját. A rendőrség büntetőeljárást indított - közölte Szerhij Knyazev országos rendőrfőnök. Az érintett körzetben 680 választót regisztráltak, akik emiatt nem tudnak élni választójogukkal - tette hozzá.

Elmondta, hogy a péntek éjféltől elkezdődött és urnazárásig tartó kampánycsend alatt már vasárnap reggelig több bombariadó volt, ezért országszerte több mint 150 tűzszerészcsoportot állított készenlétbe a rendőrség. Vasárnap reggel az egyik odesszai televízió épületét kutatták át bombariadó miatt a rendőrök, de nem találtak robbanószerkezetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását