2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magyar - kazah közeledés

Kazahsztán és Magyarország gazdasági együttműködése évről-évre erősödik, amelyben a következő szintet a kölcsönös beruházások és a magyar-kazah vegyesvállalatok létrejötte jelenti - jelentette ki Varga Mihály a magyar-kazah üzleti fórumon Nurszultanban.
2019. április 29. hétfő 09:27 - HírExtra
  

A Pénzügyminisztérium hétfői közleményében a miniszter hangsúlyozta: a magyar cégek szaktudása és az általuk alkalmazott technológia iránt komoly kereslet van a kazah gazdaságban, ezt jól mutatja, hogy a mostani fórumra minden korábbinál nagyobb létszámú üzletember-delegáció utazott Kazahsztánba.

A közlemény szerint a tárcavezető kiemelte: Kazahsztán Magyarország fontos stratégiai partnere a közép-ázsiai régióban és a gazdasági kapcsolatok fejlesztését célzó törekvések egyre több eredményt hoznak. A két ország közötti kereskedelem már három éve folyamatosan emelkedik, tavaly a teljes áruforgalom több mint a negyedével nőtt, meghaladta a 600 millió dollárt, de az azt megelőző évben majdnem 200 százalékos volt a bővülés.

A Magyarország és Kazahsztán közötti beruházási kapcsolatokról szólva a Varga Mihály a közleményben kifejtette: Magyarország uniós átlag feletti növekedést, képzett munkaerőt, csökkenő adóterheket és kiváló logisztikai elhelyezkedést kínál a kazah vállalatok számára, ahogyan a Mol már több mint 10 éve van jelen sikeresen a közép-ázsiai országban.

Hasonló adottságokkal és előnyökkel rendelkezik Kazahsztán is a térségben, ezért a magyar kormány több módon is támogatja a kazah piacra törekvő vállalkozásokat, de a kétoldalú kapcsolatok fejlődését segíti a már két éve eredményesen működő közvetlen légi járat is, amelyen már több mint 50 ezren utaztak.

Az üzleti fórum keretében Varga Mihály gazdasági együttműködési egyezményt ír alá Ruszlan Dalenov kazah nemzetgazdasági miniszterrel a két ország közötti befektetési és üzleti kapcsolatok további bővítéséről. Az egyezmény mellett további tíz megállapodás született egyebek mellett oktatási, kulturális, víz- és agrárügyi, pénzügyi, továbbá üzleti együttműködésekről a kazah és magyar fél képviselői között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását