2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megkezdődtek az angliai önkormányzati választások

Részleges helyhatósági választások kezdődtek csütörtökön Angliában és Észak-Írországban.
2019. május 2. csütörtök 12:04 - HírExtra
 

Angliában 248, Észak-Írországban 11 helyi tanácsot választanak újjá részben vagy egészben.  A választóknak összesen 8804 tanácsnoki mandátumról kell dönteniük. Londonban ezúttal nem tartanak tanácsi választásokat. A végleges, hivatalos eredmény péntek estére várható.

Az érintett angliai választókörzetekben a Theresa May miniszterelnök vezette kormányzó Konzervatív Pártnak csaknem ötezer, a legnagyobb ellenzéki erőnek, a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt több mint kétezer képviselője van.

Ez az első választási megmérettetés azóta, hogy Theresa May kétszer is kezdeményezte a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását, miután a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodást a londoni alsóház háromszor is elutasította.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg.

Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet, ennek feltétele azonban az, hogy Nagy-Britanniának részt kell vennie a májusi európai parlamenti választásokon, ha a brit parlament május 22-ig nem fogadja el a kilépési megállapodást.
Ebben az esetben a brit EP-választásokat három hét múlva, május 23-án rendeznék.

A csütörtöki helyhatósági választásokon a konzervatívok az előzetes becslések szerint akár 800 tanácsnoki helyet is elveszíthetnek, miután a Brexit-folyamatot kísérő belpolitikai káosz jelentősen kikezdte a kormánypárt támogatottságát.

Ha Nagy-Britanniának részt kell vennie az EP-választásokon is - amit a brit kormány mindenképpen szeretne elkerülni -, a felmérések szerint a Konzervatív Párt a negyedik helyre is visszaszorulhat. A brit EP-választásokat a jelenlegi közvélemény-kutatások alapján a radikálisan EU-ellenes brit választói tábor zászlóvivője, Nigel Farage alig néhány hete alapított új pártja, a Brexit Párt nyerné meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását