2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fegyverek helyett politikai megoldás kell

Fegyveres harc helyett politikai megoldást szorgalmazott Líbiában minden fél bevonásával Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a nemzetközileg elismert líbiai kormány vezetőjével Rómában tartott találkozót követő nyilatkozatában kedden.
2019. május 8. szerda 08:11 - HírExtra
 

Giuseppe Conte és Fájez esz-Szarrádzs másfél órán át egyeztetett egymással a római kormánypalotában.

A líbiai nemzeti egységkormány vezetője Róma segítségét kérte az "agresszor" Halífa Haftar tábornokkal szemben. A Haftar irányítása alatt álló "Líbiai Nemzeti Hadsereg" a múlt hónapban kezdte támadni Tripolit, arra hivatkozva, hogy a fővárost terroristák és zsoldosok tartják ellenőrzésük alatt.

Az olasz kormányfő újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy minden líbiai és nemzetközi félnek azt hangsúlyozza, hogy Líbiában a katonai megoldás nem vezet stabilizációhoz. Kifejtette, hogy a Fájez esz-Szarrádzstól is kapott információk szerint az észak-afrikai országban a helyzet "továbbra is kritikus, és bármely pillanatban még kritikusabbá válhat". Megjegyezte, hogy az utóbbi hetek harcai és diplomáciai egyeztetései ellenére semmilyen előrelépés nem történt.

Giuseppe Conte hozzátette, hogy hamarosan a líbiai nemzeti egységkormánnyal szemben álló Halífa Haftar tábornokkal is találkozni akar.

A Haftár tábornok által negyven napja külügyminiszternek kinevezett Abdel-Hádi Ibrahim Havídzs a Corriere della Sera olasz napilapban kedden megjelent interjúban kijelentette, hogy politikai párbeszéd csak akkor kezdődhet, ha a Líbiai Nemzeti Hadseregnek sikerül megtisztítani Tripolit és Miszrátát a "fegyveresektől és terroristáktól". Úgy vélte, Olaszország "rossz oldalra" áll, ha a nemzeti egységkormány miniszterelnökét támogatja.

Gennaro Vecchione, az olasz nemzetbiztonsági hivatal (Dis) vezetője hangsúlyozta, hogy az olasz kormány folyamatos kapcsolatban áll minden líbiai féllel. Róma tavaly novemberben líbiai békekonferenciát rendezett Szicíliában. Halífa Haftar tavaly szeptemberben és decemberben is Rómában tárgyalt, idén áprilisban pedig a tábornok delegációt küldött az olasz kormányhoz.

Fájez esz-Szarrádzs Rómából Berlinbe utazott tovább, ahol Angela Merkel német kancellár fogadja, majd Párizsba látogat, ahol szerdán Emmanuel Macron francia elnökkel folytat megbeszélést. A líbiai miniszterelnök európai körútja során a tervek szerint Theresa May brit kormányfővel is találkozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását