2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az ukrán nyelvtörvény a románoknak sem tetszik

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosánál emeltek panaszt ukrajnai román kulturális szervezetek vezetői a szerdán kihirdetett új ukrán nyelvtörvény ellen - közölte a bukaresti Adevarul hírportál.
2019. május 17. péntek 11:10 - HírExtra
 

A bukaresti kormánytámogatással működtetett román nyelvű csernyivci BucPress hírügynökség által közölt, az Adevarul által csütörtökön idézett levél aláírói azt kérik Lamberto Zannier főbiztostól, hogy tegyen meg minden szükséges lépést az ukrajnai kisebbségek jogainak védelméért és "az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvény" alkalmazásának leállításáért. A jogszabály szerintük súlyos csapást jelenthet a Csernyivci, Kárpátalja és Odessza megyékben tömbben élő őshonos román közösség oktatása, kultúrája és identitása számára.

A 14 ukrajnai román értelmiségi által jegyzett dokumentum leszögezi: a nyelvtörvény az ukrán alkotmány számos cikkelyét sérti, és elfogadásakor semmilyen párbeszédet nem folytattak a nyelvi kisebbségek képviselőivel. A törvény szerintük jelentősen korlátozza az ukrajnai románok szerzett jogait az anyanyelvű oktatás, az anyanyelvű tájékoztatás, közéleti és kulturális rendezvények szervezése, a román nyelvű elektronikus és nyomtatott sajtó terjesztése terén.

"Az anyanyelvünk - az Európai Unió egyik hivatalos nyelve - ellen intézett támadás kétségessé teszi számunkra az európai integrációs törekvések valódiságát a (kijevi) parlament jelenlegi összetételében. Azt kérjük, tartsák be az - összes többi jogszabály felett álló - ukrán alaptörvényt, és fékezzék meg az általunk hagyományosan lakott területek etnikai arányainak megváltoztatását célzó asszimilációs folyamatok erősítését" - zárul az ukrajnai románok kulturális vezetői által megfogalmazott, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosához címzett levél.

Petro Porosenko leköszönő ukrán elnök szerdán hirdette ki a kijevi parlament által április 25-én elfogadott nyelvtörvényt, amely ellen több ízben hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek is. A jogszabállyal szembeni kisebbségi tiltakozások oka, hogy a törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, valamint az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért való jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez.

A román külügyminisztérium adatai szerint (a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve) Ukrajnának 400 ezer román anyanyelvű lakosa van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását