2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hiénák a sarkvidéken

Ötvenéves rejtély oldódott meg, amikor egy kutatócsoport azonosított két megkövült állatfogat és megállapította, hogy hiénáé voltak, amely a kanadai sarkvidéken élhetett egymillió éve.
2019. június 19. szerda 15:38 - HírExtra
 

A fogakat a Yukon terület Old Crow medencéjéhez szervezett paleontológiai expedíció találta 1973-ban - áll az Open Quaternary című tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmányban.

"Egy évszázadon át dolgoztak együtt őslakosok és tudósok, hogy feltárják a térség kincseit, ám a több mint 50 ezer leletből mindössze a két fog lehetett hiénáé" - idézte a BBC hírportálja Grant Zazula paleontológust.

Majdnem 50 év kellett, hogy azonosítsák a fogakat, amelyek hosszú időn át az ottawai Kanadai Természettudományi Múzeumban voltak kiállítva, itt vette őket észre Zazula.

A tudósok régóta gyanították, hogy hiénafogak, de a sejtést nem bizonyították.

Zazula két munkatársával, Jack Tseng evolúcióbiológussal, a Buffalói Egyetem hiénaszakértőjével és Lars Werdelinnel, a Svéd Természettudományi Múzeum tudósával konzultált, Tseng azonnal felismerte, hogy a két megkövült fog hiénáé volt.

Kormeghatározási vizsgálatok szerint a két fosszília 850 ezer - 1,4 millió éves lehet.

Noha a mai hiénák nagyrészt Afrikában élnek, a faj őseinek kövületei a messzi északon, Mongóliában, vagy a távoli nyugaton, Mexikóban is megtalálhatók.

"Ezek a fosszíliák azt a feltevést támasztják alá, hogy a hiénák a mai Oroszország területéről érkeztek Észak-Amerikába a mai Bering-szoros akkoriban száraz földhídján át" - mutatott rá Zazula.

Az is sejthető a két fogból, hogy a hiénák ősei erősen különböztek a mai leszármazottaktól.
"Mivel Afrikában élnek, leginkább a szavanna állatainak képzeljük el őket, nem a hó és egésznapos sötétség dögevőinek" - tette hozzá a tudós.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását