2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tíz éve halt meg Michael Jackson

Halálának tizedik évfordulóján rajongók milliói emlékeznek meg a poplegenda haláláról. Michael Jackson amerikai zenész nem csak lemezeladási csúcsaival hívta fel magára a világ figyelmét, hanem különcségeivel is.
2019. június 24. hétfő 15:55 - HírExtra
  A popkirály legendás életútjának hóbortjai – „Jacko” legjei – egy maratoni koncertsorozatban tetőztek volna 2009–2010-ben, amelyre azonban már nem került sor: orvosa „segítsége” révén függőséget okozó szerek végeztek a popkirállyal tíz esztendeje, június 25-én.

A minden idők egyik legsikeresebb előadóművészének számító világsztár albumai több tízmillió példányban keltek el világszerte. A jó 45 évnyi zenei pályáján tizenhárom Grammy-díjjal jutalmazott zenész 2009-ben bejelentette, hogy visszatér a koncertszínpadra. Rajongók tömegei várták a tervezett londoni koncertsorozatot a több mint egy évtizedes turnészünet után: az utolsó nagy-britanniai fellépésként beharangozott előadásokra már egy évvel előbb – szinte percek alatt – elfogyott mind a háromnegyed millió jegy.

A maratoni koncertsorozatra készülő énekes nyugtatókat és antidepresszánsokat szedett, s e szerek mellékhatása kóros álmatlanság volt. Magánorvosa, hogy ezt kezelje, rászoktatta Jackót a propofol nevű, műtétekhez használatos kórházi altatószerre. Az orvos összesen 17 súlyos szakmai hibát vétett a popsztár kezelése során, amelyek végül az énekes halálához vezettek – nyilatkozta a Columbia University egyik professzora, akit a vád tanújaként hallgattak meg. Gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében a Los Angeles-i esküdtszék bűnösnek találta az elhunyt popsztár orvosát, aki a rárótt négy év börtönbüntetésből kettőt töltött le, amikor 2013-ban szabadlábra került.
Michael Jackson a halálát megelőző órákban hatalmas adag, 25 milligrammnyi propofolt kapott az egyébként szedett, nem kevesebb mint 6 különböző szer – nyugtató, antidepresszáns és fájdalomcsillapító – mellé. A sok-sok kémiai anyag méregként telítődött a popkirály szervezetében.

A művészvilágban nem ő az egyetlen, aki így járt: az Oscar-díjas Heath Ledger ausztrál filmszínész szervezete is tele volt kémiai anyagokkal – pszichiátriai szerekkel és fájdalomcsillapítókkal –, aminek következtében életét vesztette 2008-ban; ő is álmatlanságban szenvedett, és hat különböző szert szedett.
Brittany Murphy amerikai színésznő szervezete úgyszintén ilyen mérgekkel telítődött; ő is 2009-ben vesztette életét.

Tudatmódosító szerekre szedett újabb tudatmódosító szerek:nyugtatók, antidepresszánsok, függőséget okozó altatók – tömegesen írják föl szereiket a pszichiáterek, ami sok-sok milliárd dolláros profitot termel nemzetközileg a gyógyszergyártóknak. A 2009. évi adatokon nyugvó becslések szerint – Michael Jackson halálának éve ez – mellékhatásukként a pszichiátriai szerek évente több mint 700 ezer súlyos reakciót váltanak ki és évente 42 ezer ember halálát okozzák. A Michael Jackson által – a híradások szerint – szedett pszichiátriai szerek magyarországi gyógyszerleiratában is szerepel, hogy ezek a szerek szívproblémákat, légzészavart okozhatnak.
Vajon hány emberéletbe kerül még – hány pótolhatatlan művésznek kell még meghalnia, mielőtt a "csodaszerként" ajnározott, valójában álmegoldást jelentő pszichiátriai tudatmódosító szerek a múlt süllyesztőjébe kerülnek?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását