2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az építőipar szárnyal

Májusban az ipari termelés 8,7 százalékkal, 2017 májusa óta a legélénkebb ütemben nőtt az előző év azonos időszakához mérten - erősítette meg második becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2019. július 12. péntek 10:08 - HírExtra
 

Az előző hónaphoz képest az idei legnagyobb, 1,4 százalékos szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított növekedést regisztrálta a statisztikai hivatal.

Az év első öt hónapjában 6,7 százalékkal nőtt az ipari termelés a múlt év azonos időszakával összevetve. Az összes értékesítés 63 százalékát adó külpiaci eladások volumene 7,2 százalékkal, a belföldi értékesítésé 6,9 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipar termelése tavaly májushoz mérve 8,7, az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 10,4 százalékkal emelkedett, főként a tavaly májusinál 5,5 Celsius fokkal hűvösebb idő hatására.

A feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártásának volumene 20,9, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 12,9 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,6 százalékkal nőtt. A két legjelentősebb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25 százalékkal bővült, ugyanakkor a híradástechnikai berendezés gyártása 2,7 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelésből 10 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva, elsősorban a kivitel 6,1 százalékos növekedésének köszönhetően, míg a belföldi eladások 1,5 százalékkal mérséklődtek.

A legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában 4,4, a vegyi anyag, termék gyártásában 7,7 százalékkal csökkent a termelés.

Az ipar belföldi értékesítése 9,2 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 7,5 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az ipari export volumene 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A járműgyártás kivitele 17,0, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 5,1 százalékkal emelkedett.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,8 százalékkal nagyobb volt a 2018. májusinál. A járműipari termékekre 15,1 százalékkal, a villamos berendezésekre 13,0 százalékkal több új megrendelést adtak fel, mint tavaly májusban, a számítástechnikai termékekre viszont második hónapja csökkentek az új megrendelések.

A teljes rendelésállomány május végén 7,1 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, az exportrendelések 7,7 százalékkal nőttek, míg a belföldiek 0,1 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását