2024. szeptember 27. - Adalbert

A gyógymasszázs terápiás előnyei különböző egészségügyi problémákra

A gyógymasszázsról köztudott, hogy számos egészségügyi előnye van. Aki rendszeresen eljár masszőrhöz, az már pár alkalmat követően érezheti pozitív hatását. Persze nagyon nem mindegy, hogy milyen problémára milyen terápiát választunk.
2024. szeptember 27. péntek 10:04 - HírExtra

De vajon milyen előnyökkel rendelkezik az egyes egészségügyi megbetegedések esetén? Ebben a cikkben erre a kérdésre kerestük meg a választ.

Segít a tartás javításában

A masszázs egy kellemes, pihentető érzés, de nem csak ezért érdemes rendszeresen eljárni masszőrhöz. Az egészségünkre számos módon hathat jótékonyan. Akik például ülőmunkát végeznek, azoknak általánosságban rossz a tartásuk, hiszen sokat vannak egy pozícióban anélkül, hogy átmozgatnák magukat. Ebben is sokat segíthet a gyógymasszázs, hiszen sok szempontból egészségtelen így élni az életünket.

Többek között azért, mert ez plusz terhet jelent a nyak és a váll területeire. Az állandó ülés meggyengítheti a vázizomzat egyes részeit, rendszeres masszázzsal azonban enyhíthetőek, kezelhetőek a tünetek. Az irodai dolgozóknak kötelező lenne hetente, kéthetente beiktatni egy gyógymasszázst, ami már pár alkalommal érezhető eredménnyel járhat.

Izomfájdalom enyhítése

A masszázs emellett élénkítheti a vérkeringést az izmokban. Ezáltal javul a vérellátás, amely ülőmunka esetén amúgy is rendkívül rossz állapotban van. Ez segíthet a húzódások gyorsabb gyógyulásában, de enyhítheti a túlterhelés hatására kialakul izomfájdalmat is. Egy 2011-ben végzett kutatás szerint a masszázsterápia a krónikus hátfájásra is hatékony gyógymód lehet.

A szorongás és a depresszió tüneteinek csökkentése

Akik kedélybetegségekkel küzdenek, sokat szoronganak és depressziósak, azok számára érdemes lehet megfontolni a rendszeres masszázst, hiszen bizonyított tény, hogy az érintéseknek terápiás, relaxáló hatásuk lehet. Egy korábbi tanulmány bebizonyította, hogy azok a mellrákkal diagnosztizált nők, akik hetente három alkalommal eljárnak gyógymasszázsra, sokkal kevésbé érzik magukat rosszul, nem annyira dühösek és a depresszió is könnyebben elkerüli őket.

Egy másik kutatásnál pedig azt az eredményt kapták a szakértők, hogy a szorongással és depresszióval küzdő betegek ellazultabbak és boldogabbak egy masszázst követően. Nem utolsó sorban mérhetően alacsonyabb lett a stressz-szintjük is.

Nem csoda tehát az sem, hogy jó hatással van az alvásra. Azok, akik rendszeresebben masszíroztatnak, kevésbé stresszesek, könnyebben elalszanak, kevesebbet ébrednek fel éjszakánként, mint akik sosem járnak masszőrhöz. Még azoknál is képes javítani az alvás minőségét, akik sosem küzdöttek alvásproblémával.

Milyen gyógymasszázs típusok léteznek?

A gyógymasszázs egy célzott terápiás eljárás, amely segíti a szervezet regenerálódását, emellett számos egészségügyi probléma kezelésében hatékony segítséget nyújthat. Az egyik legismertebb változata a svédmasszázs, amely főleg stresszoldásra és izomlazításra alkalmas. Emellett hatékonyan fokozza a vérkeringést. A simítás, a gyúrás, az ütögetés, valamint a dörzsölés kombinációja segítheti az izmok regenerálódását és a feszültség oldását.

A másik ismert technika a reflexzónás masszázs, ami a test különböző reflexzónáira hat. Ezek a belső szervekkel állnak kapcsolatban, tehát, ha nincsenek rendben, akkor belül sem érezzük magunkat jól. A masszázs alapja, hogy a test egyes részei, mint a fül, a talp vagy éppen a tenyér olyan zónákat tartalmaznak, amik az egyes belső szervekkel vannak szoros kapcsolatban. A gyógymasszázs során a szakember ezeket a részeket stimulálja, serkenti a szervek működését, ezáltal jótékonyan hat a test öngyógyító folyamataira.

Végül pedig ott a kötőszöveti masszázs, amely a test mélyebb rétegeire hat. Főleg a kötőszövetre, amelyet a belső szervek vagy az ízületek betegségei gyakran negatívan befolyásolnak. A gyógymasszőr azonban képes azonosítani egyetlen tapintással, hogy hol vannak befeszült izmok, duzzanatok, húzódások, amik a kötőszöveteken jelennek meg. A megfelelő területeket veszi kezelésbe, serkenti a vérkeringést, emellett csökkenti a fájdalmat. A megfelelő kezelési tervvel segít helyreállítani a test egyensúlyát.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását