2024. szeptember 28. - Vencel
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ingyen kapnak oltást a rászoruló gyerekek

Ingyen kaphatják meg a méhnyakrákot okozó humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltást a rászoruló 13 éves korú szegedi lányok; a bakteriális agyhártyagyulladás elleni injekció után az 1-3 éves gyerekek szüleinek sem kell fizetniük - közölte Solymos László alpolgármester hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen.
2010. február 15. hétfő 13:38 - HírExtra
A nem kötelező védőoltásokat azoknak a gyermekeknek a szülei igényelhetik majd, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek – mondta a szocialista politikus a sajtótájékoztatón.

Szegeden jelenleg 120 olyan tizenhárom esztendős lány van, aki jogosult lesz az ingyenes HPV elleni oltásra, és mintegy 280 kisfiú és kislány, aki megkaphatja agyhártyagyulladás elleni injekciót – közölte az alpolgármester.

Az önkormányzat ez évi költségvetésében 10 millió forintos keretösszeget különít el az oltóanyagok vásárlására. A vakcinák szállítóit közbeszerzési eljárás keretében választják ki, a védőoltásokat a Szegedi Tudományegyetem orvosai adják majd be - tette hozzá az alpolgármester.

Ványai Éva (MDF), a szegedi közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke elmondta, a baktériumfertőzés kiváltotta agyhártyagyulladás, a meningitisz az 1-3 éves gyerekek között okozza a legsúlyosabb tüneteket: a hányással és hasmenéssel járó megbetegedés mellett súlyos szövődmények is kialakulhatnak.

A méhnyakrák pedig - az emlőrák után - a 44 év alatti nők második leggyakoribb ráktípusa az Európai Unióban, évente mintegy 33 ezer eset, és 15 ezer halálozás fordul elő. Magyarországon évente mintegy ötszáz nő hal bele e betegségbe és ezerkétszáz új esetet fedeznek föl – közölte a szakember.

A HPV-vakcina érdemben csökkenti a megbetegedés kockázatát, de a beoltottaknak továbbra is rendszeresen részt kell venniük megfelelő rákszűrésen – tette hozzá Ványai Éva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

biztosuj
2010. március 2. 14:50
Egyetértek, ezzel a "gesztussal" legalább érzékeltetik az emberekkel, hogy mennyire fontos ezeknek a védőoltásoknak a felvétele.
redina24
2010. március 2. 12:05
Mindenesetre tényleg jó példa, azt nem tartom valószínűnek hogy sokan követni fogják a példáját, de ha megfordul pár ember fejében hogy be kéne adatni magának már akkor megérte ez az egész.
biztosuj
2010. március 2. 10:57
Szerintem példát vehetne róla a többi város is. Hiszen tudják, hogy ahol nem kapnak ingyen ott is nagy valószínűséggel felveszik majd, mivel gyakori ez a fajta rákos betegség. Ennyivel tényleg segíthetnének!
redina24
2010. március 2. 10:38
Öröm ilyen híreket olvasni.Végre jó dolgokra költik a pénzt a nagyfejesek. Remélem nem lesz cirkusz belőle mint a h1n1ből bár mondjuk ezek már bevált oltások, nem lesz gond remélem velük.
payti
2010. február 25. 16:57
Szerintem már egy tetanusz oltásért is összetették volna a kezüket... Ami ma már szót sem érdemel annyira alap. Közben életet ment az is!
biztosuj
2010. február 25. 16:53
látod a honfoglalás idején még nem kellett tartani a h1n1-től :D akkor szerintem egy sima influenza is nagyon veszélyes lehetett... szerintem akkor összetették volna a kezüket örömükben egy vakcináért :)
farkaska
2010. február 25. 16:36
Ősein hagyatéka :D valahogy csak bemásztunk ide a kárpátmedencébe, arra is kellet egy őrült aki vezeti a birkákat :D
biztosuj
2010. február 25. 16:06
Háát farkaska Magyarországon jó sok "varázslót" lehet találni :D:D 3-ra meggyógyulsz... 1. 2. 3. Muuuuködj!!! XD Felfogásban kellene kicsit fejlődni és akkor nem lenne gond...
farkaska
2010. február 25. 16:00
Nagyban számít az adott ország társadalmi egzisztenciája is nyílván, de én úgy látom más országok polgárai is ugyan ezen vannak, szimplán emberi tulajdonság.

Már réges régen is így volt a középkorban is csak pár vezető volt akire hallgatott a nép, de ha valaki (varázsló) azt mondta az úgy nem jó ....akkor bizony mindenki más irányba fordult, tökk mindegy mi volt az ésszerű. Kitérhetnék sok mindenre, vallások, kúltúrák, nagy szónokok és vezetők, akik össze tudták fogni az embereket. De nem akarom off-olni a topicot.

Ilyen dolgokban mint a járványok megelőzés meg kéne tanulnunk ésszerüen dönteni, de amíg ember az ember addig nem így lesz. Maximum annyi változott, hogy többen próbálnak egyéniség ként gondolkozni de nem az sem biztos hogy jó útra vezetne ha mindenki ezt tenné. Akkor sem lenne teljes a védettség a betegség ellen.
biztosuj
2010. február 25. 15:21
Külföldön én csak a Németországról hallottam, h botrány volt mert h más minőségű oltást akartak beadni a "fontos" embereknek... de sztem az enyhén kamu szagú volt.. farkaska hidd el h a birka szellem itthon nagyon erős ( hosszú ideig külföldön éltem és ott az emberek nem voltak ennyire befolyásolhatóak) mondjuk nem csodálkozom h Mo.-on az emberek már nem tudják h kinek meg miben hihetnek... :S
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását