2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Börtönbe kerülhet a pártelnök

Hét és fél év letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte a román korrupcióellenes ügyészség Liviu Dragneára, a bukaresti kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökére abban a korrupciós perben, amelyben hivatali visszaélésre és okirat-hamisításra való felbujtással gyanúsítják.
2018. május 16. szerda 10:19 - HírExtra
 

Kedden tartották a legfelsőbb bíróságon a per utolsó tárgyalását, amelyen az ügyész csaknem valamennyi vádlott ellen letöltendő börtönbüntetést kért. A politikus ezúttal is ártatlannak vallotta magát.

Dragnea ellen azért indult az eljárás, mert a vádhatóság szerint 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, a vád szerint az ő utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem az önkormányzatnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak.

Az ügyész a hivatali visszaélésre való felbujtásért kért hét és fél éves börtönbüntetést, az okirat-hamisításra való felbujtásért pedig két és fél évet. Emellett azt is akarta, hogy a bíróság minősítse át a Dragneára korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést letöltendőre.

A PSD elnökét 2016-ban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben, amelyben abban találták vétkesnek, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottság tagjait, hogy minél nagyobb részvételi arányt mutassanak ki, és így érvényes lehessen a Traian Basescu akkori államfő leváltásáról szervezett referendum.

Dragnea mostani ügyében a politikus volt felesége is vádlott. Azt róják a terhére, hogy az érintett önkormányzati fenntartású intézmény vezetőjeként tudomása volt a fiktív alkalmazottak illegális kifizetéséről és nem tett semmit ennek megakadályozásáért. A két dolgozó összesen 108.600 lejt (7 millió 276 ezer forint) kapott. Az ügyész az utolsó tárgyaláson a politikus felesége elleni eljárás beszüntetését kérte, ugyanis a hölgy időközben kifizette a keletkezett kárt. Az ügyben más vádlottak is elismerték bűnösségüket, ellenük enyhített büntetést kért az ügyész.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását