2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter amerikai szenátorokkal egyeztetett szerdán Washingtonban annak érdekében, hogy enyhítsék a feszültséget, amely a G7-es országcsoport múlt heti kanadai csúcsértekezletén alakult ki Kanada és az Egyesült Államok között.
2018. június 14. csütörtök 09:09 - HírExtra
  

A kanadai diplomácia vezetője zárt ajtók mögött tárgyalt az amerikai szenátus külügyi bizottságának republikánus és demokrata párti tagjaival.

Donald Trump elnök a múlt hét végén Kanadában megtartott csúcsértekezleten Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt "tisztességtelennek" és "gyengének" nevezte, miután álláspontja szerint a kétoldalú tárgyalásokon a kormányfő megegyezésre hajlott a vámtarifák ügyében, majd a sajtótájékoztatón egészen másként nyilatkozott, "sértőnek" minősítette a védővámokat.

A vasárnap délelőtti amerikai televíziós vitaműsorokban mind Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója, mind Peter Navarro kereskedelmi tanácsadó élesen bírálta a kanadai miniszterelnököt. Kudlow szerint Trudeau hátba támadta Donald Trumpot, Navarro pedig azt mondta, hogy a kanadai politikusnak "külön helye van a pokolban". Navarro később bocsánatot kért szavaiért.

A szerdai tárgyalások után Chrystia Freeland hangsúlyozta: Kanada nagyra becsüli az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatait. De hozzátette: ezzel együtt is, "abszurdnak" tartja, hogy a védővámok kivetését az amerikai kormány nemzetbiztonsági okokkal indokolta. "Azt hiszem, az amerikaiak is tisztában vannak azzal, hogy a kanadai acél és alumínium behozatala nem jelent nemzetbiztonsági fenyegetést az Egyesült Államokra" - fogalmazott a kanadai diplomácia irányítója. Leszögezte, hogy ez ellentétes a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival is, s ezért panaszt is tettek.

Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke kifejtette: a megbeszéléseken a szenátorok aggodalmukat hangoztatták amiatt, hogy az elnök nemzetbiztonsági okokra hivatkozva vet ki vámtarifákat. Bob Menendez, New Jersey demokrata párti szenátora pedig közölte Freeland miniszter asszonnyal, hogy a demokrata párti politikusok számára "különösen kedves" a Kanadához fűződő viszony, és "felfogásuk teljességgel különbözik Trump elnökétől".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását