Gorbacsov aggódik a nyugat koszovói döntése miatt

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke szombaton azzal vádolta a nyugati vezetőket, hogy veszélyes precedenst teremtenek, amikor úgy döntenek Koszovó sorsáról, hogy megkerülik az ENSZ Biztonsági Tanácsát. "Ez példátlan lépés, amelynek nincs politik

Gorbacsov szerint "nemzetközi jogilag és belbiztonságilag veszélyes precedenst teremtettek, amely a világ számos régiójában vezethet szó szerint robbanáshoz".

Szerbia 90 százalékban albánok lakta tartományát, Koszovót 1999 óta az ENSZ kormányozza, a lakosság pedig azonnali önállóságot akar. Múlt héten a BT nyugati tagjai közölték, hogy nincs értelme folytatni a Koszovó függetlenné válásáról kezdett tárgyalásokat, miután nem sikerült meggyőzni Szerbia szövetségesét, a BT-ben vétójoggal rendelkező Oroszországot.

A nyugati hatalmak azzal, hogy elvetették az ENSZ-szel való tárgyalásokat, lényegében az Európai Unióra és a NATO-ra bízták a döntést. "A történelemben még nem volt példa arra, hogy két szervezet olyan ország sorsától dönt, amely egyik szervezetnek sem tagja" - szögezte le Gorbacsov.
Forrás: FH