Hongkongban is hódít a magyar bor

A tokaji édes-, a hazai vörösborok, valamint a magyar kulináris különlegességek keltették fel leginkább a Magyarországra látogató, az élelmiszer- és borpiacon tevékenykedő hongkongi cégek figyelmét, amelyek képviselői háromnapos programon vettek részt Magyarországon.

A hongkongi cégeknek az ITD Hungary, a Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács és a Hongkongi Exportálók Szövetsége szervezte az üzletember-találkozót. Az ázsiai vendégek a Magyar Bormarketing Kht. kalauzolásával Magyarország legfontosabb bortermelő vidékeire is ellátogattak.

A hongkongi cégek a háromnapos programon a magyar gourmet élelmiszerek gyártóival, valamint a tokaji, az egri, a villányi, a szekszárdi és a balatoni borvidékek borászaival találkoztak. Ázsiában egyre nagyobb a kereslet a borok iránt, ez elsősorban a külföldi borokat terhelő importvám eltörlésének köszönhető.

A magyar borok hongkongi kivitele jelentősen nőtt: 2008-ban mintegy ötven százalékkal többet exportált Magyarország, mint 2007-ben - idézik a közleményben Kerekes Györgyöt, az ITD Hungary borágazatért is felelős vezetőjét.

A magyar borok iránti komoly érdeklődést jelzi az is, hogy 2009. május 27-én szándéknyilatkozatot írt alá a két ország a hazai borok hongkongi népszerűsítéséről. A vörösborok különösen kedveltek: Ázsiában ugyanis a piros szín a sikert szimbolizálja, így étkezéseknél szinte természetes, hogy vörösbort fogyasztanak.

A novemberi Hong Kong International Wine and Spirits nemzetközi kiállításon önálló nemzeti standon jelenhetnek meg a magyar borok az ITD Hungary és a Magyar Bormarketing Kht. szervezésében - jegyzik meg a közleményben.

Tavaly a Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács által első alkalommal megrendezett nemzetközi bemutatón 25 ország és régió 240 kiállítója vett részt, a látogatók száma pedig majdnem elérte a húszezret.
Forrás: MTI