Ivóvíz a katasztrófa után

Milyen mértékben befolyásolta az ivóvíz ellátást a vörösiszap-katasztrófa, az érintett, Ajkai kistérségben? Kérdésünkre Kugler Gyula, a Bakonykarszt Víz-és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója adta meg a választ.

A vörösiszap-katasztrófa mennyiben érintette a térség ivóvíz-ellátását?

Ajkai kistérség
A kistérség a Dunántúl, ezen belül Veszprém megye középső részén található. Északkeleti részén (Farkasgyepű, Csehbánya, Németbánya) benyúlik az Északi-Bakonyba. Északnyugati részén található a vulkanikus eredetű, 432 m magas Somló. A kistérséget délről a Déli-Bakony határolja el a Balaton-felvidéktől. A kistérség délkeleti részén emelkedik a Déli-Bakony legmagasabb csúcsa, a szintén vulkanikus eredetű, 599 m magas Kab-hegy.
A térséget a 8-as számú főút szeli át.
A katasztrófa egyedül Kolontár ivóvízellátását érintette. A leszakadt híd letépett egy melléerősített vezetéket, így a Torna patak jobb partján megszakadt az ivóvíz szolgáltatás. Ide nem kellett visszaállítanunk a szolgáltatást, hiszen információink szerint ez egy feladott területnek minősül.

A körgát vonaláig már másnap tiszta vízhez juthattak a lakosok, ami azóta is zavartalanul működik Kolontáron, Devecseren, majd lejjebb - amely települések szintén érintettek voltak a szennyeződés kapcsán - Somlóvásárhelyen és Somlójenőn is. Nagy szerencsénk volt, az ivóvízbázist és annak területét nem érintette a katasztrófa.

Milyen intézkedéseket kellett foganatosítaniuk addig, amíg nem volt ivóvíz Kolontáron?

A település egy utcájának a felében nem volt ivóvíz, ám természetesen felkészültünk arra, hogy tartálykocsi igénybevételével vagy palackozott vízzel segítjük a lakosságot. Szerencsére erre nem került sor, hiszen a hálózatban kifogástalan minőségű ivóvíz volt.

Milyen intézkedések vannak továbbra is életben?


Hétfő dél óta folyamatosan mintázzuk az ivóvíz-bázisainkat csak úgy, mint a hálózati vizet is, ám eddig - szerencsére - semmilyen elváltozást nem tapasztaltunk.

Nem kívánjuk, de ha mégis bekövetkezne hasonló, igen súlyos katasztrófa, milyen - akár újszerű - megoldásokkal biztosítanák az ivóvízellátást?

A lehető leggyorsabb intézkedésre lenne szükség. Egy megbízható vízforrásból tartálykocsiban, zacskóban vagy palackban tárolt vízzel kell ellátni a lakosságot. Amennyiben katasztrófaeset történik és mosásra-tisztításra van szükség, az általunk biztosított víz megfelelő.

Abban az esetben, ha fel kell adni egy vízbázist, akkor olyan településről kell átvezetni az ivóvizet, ahol garantált a minősége, vagy ha a környéken lehet találni vízkutatásra alkalmas, nem sérült réteget, akkor kútfúrással lehet ivóvízről gondoskodni.

Mennyi időt venne igénybe egy kútfúrás?

Ennek az időtartalma minden esetben néhány hétben mérhető.