Mi változik? Tudjon meg mindent a cafeteria változásairól!

Jelentős változások előtt áll a cafeteria rendszere. Januártól nem kapunk például több melegétel utalványt, jön azonban a speciális Pihenő Kártya. A HírExtra szakértő segítségével nézte meg, mit kapunk 2011-ben "kajajegy" címén.

Kajajegy. Szebben mondva cafeteria. A cafeteria nem csak a hideg- és melegétel utalványokat jelenti, hanem annál sokkal többet. Benne foglaltatnak az üdülési, az internet, a beiskolázási, az ajándék és a sport utalványok is. A magyar embereknek mindig is fontos volt ez a juttatási forma, nem csoda hát, hogy a rendszert érintő változások sokak érdeklődését felkeltették.

Miért kell egyáltalán ez a juttatás?

Mi változik?
- megszűnik a természetbeni juttatások fogalma
- a béren kívüli juttatások értékének 1,19-szerese után a kifizetőt 16 százalékos szja terheli (nagyjából 19 százalék)
- megszűnik a hideg és meleg étkezési utalvány közötti különbség
- az internet támogatás 2011-től elveszíti adómentességét
2011 január elsejétől ugyanis az új adó- és járuléktörvény változások miatt átalakul a cafeteria, azaz a béren kívüli juttatások rendszere.

Kezdjük azonban az elején, egyáltalán mi is a cafeteria? A válasz legalább olyan egyszerű, mint maga a rendszer. A munkavállaló a havi bérén túl egy külön összeget is megkap és eldöntheti, mire használja fel. Választhat például étkezési hozzájárulást, de nyelvtanulás, üdülés, biztosítás, önkéntes nyugdíjpénztári befizetés, internet szolgáltatás is szerepel a legtöbb cég cafeteria listáján.

Miért szeretik a munkáltatók? Mert a juttatások mértéke egyszerűen mérhető, nem mellesleg a differenciálásának vagy egységesítésének is az eszköze lehet. Ráadásul rugalmas, tehét az állandóan változó dolgozói igényekhez igazítható a cég mindenkori pénzügyi lehetőségeihez mérten.

Miért szeretik a munkavállalók? Mert a rendelkezésre álló keretet mindenkori igényeik alapján használhatják fel, a juttatások bruttó összegét jobban kihasználhatják, nem mellesleg egyszerű és közérthető - legalábbis a legtöbb esetben.

Változik a rendszer

"A cafeteria nagyon érdekes fogalom Magyarországon, tekintettel arra, hogy olyan típusú juttatás, ami után az adót a munkáltatónak kell megfizetnie" - kezdte a HírExtrának adott értékelését Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers Magyarország igazgatója. "Ilyen szempontból a munkáltató adóterhe lesz kevesebb jövőre. Tágabb értelemben azonban a cafeteria sokkal több, mert a cégek általában nem a juttatás értékét kalkulálják be, hanem a teljes cég terhével számolnak. Tehát az adócsökkentés a munkavállalóknál fog megjelenni, mivel az előző évi keret nettó értéke több lesz" - vázolta a jövő évi változásokat az adószakértő.

A személyi jövedelemadó változásaival együtt tehát a cafeteria rendszer is változik, de nem olyan mértékben, mint amiről még nyáron szó volt (akkor az első történymódosító javaslatok után kis ijedséget lehetett érezni, hiszen a tervezetek szerint nagyon leszűkült volna a béren kívüli juttatások rendszere - a végül elfogadott megoldás viszont szinte megegyezik a 2010-es rendszerrel, sőt jelentős elemekkel bővült).

A rendszer azonban így is jelentős mértékben változik.

A legfontosabb, hogy az idén még huszonöt százlékos cafeteria elemek után jövőre tizenhat százalékos jövedelemadót kell fizetni. De hogy ez ne legyen ennyire "egyszerű", egy adóalap korrekciója is belép a történetbe. Ez azt jelenti, hogy az adóalaptól tizenkilenc százalékkal növelve kell megállapítani. Ezután kell megfizetni a tizenhat százalék jövedelemadót.

Vége a melegétel-korszaknak

"Minden juttatási elem, ami a minimálbérhez kapcsolódik - gondolok itt az üdülési csekkre, a különböző önkéntes pénztárakba való befizetésre - növekedik. A másik pozitív dolog az úgynevezett Széchenyi Pihenő Kártya bevezetése, ez  jelenleg azonban még kissé homályosnak tűnik. Főleg azért, mert a kormányrendelet még nem született meg, a munkáltatók tehát még nem tudják, hogy ennek a felhasználása hogyan fog megvalósulni" - hívta fel a figyelmet Horváthné Szabó Beáta a jövő évi rendszer kérdéseire.

A szakértő azt azonban hangsúlyozta, a változásokra szükség van.

"2010-ben a hidegétel utalványok népszerűsége lecsökkent. Ez mondjuk nem is csoda, hiszen ötvennégy százalékos személyi jövedelemadót kellett utána fizetni, plusz társadalombiztosítási járulékot. Januártól azonban ez a hidegétkeztetés beolvad a melegétkezésbe, és nem is tesz különbséget közöttük.

Ezután tehát csak készétel juttatás lesz. Hogy ez a készétel a kantinban készül kifejezetten készétel formájában, vagy egy étteremben vesz egy tortaszeletete, esetleg bármelyik élelmiszerüzlet láncban vásárolja meg kifli és felvágott formájában, mindegyik azonos megítélés alá esik. Egyetlen kritérium marad: valóban étkezésre kell fordítani" - tette hozzá a PwC szakértője.

A jelenlegi, a meleg étkezésre koncentráló rendszeren túllépve úgy tűnik, a kormányzat rájött arra, az emberek egy része nem engedheti meg magának azt, hogy rendszeresen éttermekben étkezzen.