Emlékezés az áldozatokra

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban az auschwitz-birkenaui tábor felszabadulásának 66. évfordulójára emlékeztek a megjelentek.

Az eseményen részt vett Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, a Budapesten akkreditált nagykövetségek képviselői, valamint társadalmi, vallási, kulturális intézmények vezetői.

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára és Fahidi Éva, a koncentrációs tábort megjárt túlélő beszédei nyitották az eseményt.

Túlélők

Bába Iván beszédében kiemelte: „A Magyar Holokauszt nemcsak a magyar zsidóságnak, hanem az egész magyar nemzetnek is tragédiája. A magyar állam nem tudta megvédeni saját állampolgárait egy idegen hatalomtól, sőt elpusztításukban egy ideig együttműködött a megszállókkal.”

Fahidi Éva szavaiban a kibeszéletlen múlt veszélyeire hívja fel a figyelmet. „Küzdenünk kell a történelemhamisítás ellen. Történelemhamisítás az is, ha a holokausztról egyszerűen csak nem beszélünk, vagy csak féligazságokat mondunk el, nem beszélve a holokauszt-tagadásáról.” Fájdalmas emlékeinek felidézését követően a mai fiatalokhoz intézte szavait: „Akik ma vannak abban a korban, amelyben mi voltunk, amikor Auschwitz-Birkenauba hurcoltak bennünket, azoknak azt kívánom, bármilyen utópisztikusan hangzik is, építsenek olyan társadalmat, hogy soha többé ne gyűlölködjenek, és ne kelljen félniük semmitől.”

A beszédeket követően Weiner László brácsára és hegedűre írt Duójának I. és III. tételét hallhatták a vendégek Bársony Péter brácsaművész és Baráti Kristóf, a Paganini Nemzetközi Hegedűverseny győztese előadásában. A zeneművek között eltűnt, elpusztított honfitársaink közül egy-egy különleges életutat idéztek fel neves színészeink: Harkányi Endre, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Kulka János, Kern András és Lukács Sándor.

A megemlékezés a Wiesenthal díj átadásával folytatódott. A Holocaust Közalapítvány 2008-tól kezdve minden esztendőben elismerést nyújt át azon személyeknek, akik önzetlen önkéntes munkájukkal elősegítették a magyarországi holokauszt emlékének megőrzését. Idén a kitüntetést Varga Jenő és Korinek László kapta a pécsi holokauszt emlékmű létrehozásában végzett munkájáért. Martinkovits Judit, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgató-helyettese mutatta be a díjazottakat. A díjakat Székely Gábor, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának elnöke adta át.

Emlékezés

Harsányi László, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója az emlékezés fontosságát hangsúlyozva elmondta: „Az Áldozatok Emlékfalára - az évforduló tiszteletére - felkerült a 155 ezredik azonosított áldozat neve, a jövő generációk számára megőrizve nevüket, emléküket.” A számokon túl azonban az Emlékközpontnak meg kell mutatnia a személyes életsorsokat, tragédiákat, ezért ettől az évtől az emlékezés új formáit hozzuk létre. Internetes oldalunkon megtalálható Emlékkönyvünkben szakmánként, ágazatonként gyűjtjük össze a Vészkorszakban elpusztítottak egy részének életrajzát, amely szerkesztését - az internet adta lehetőségeket kihasználva – a nyilvánosság bevonásával folytatni, bővíteni is szeretnénk. Az Emlékkönyvben jelenleg kétezer rövid életrajz olvasható.”

A 66. évforduló emlékére az intézmény 6 kis könyvecskével sorozatot indított. A mai naptól fogva minden látogató magával vihet egyet-egyet ezekből az ÉletútLevélnek nevezett füzetekből. Szándékaik szerint így a felfoghatatlan számú áldozatból személyes ismerőssé válhat egy arc, egy név, egy életút. Az első hat könyvecske: Balatoni Kamill kajakozó, Pap Károly író, Beck Ödön Fülöp szobrász, Bródy Imre fizikus, Erdélyi Ágnes író, Fellner Frigyes
közgazdász sorsát mutatják be.

A megjelentek - Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga kántorának Kaddish imáját követően – mécsest gyújtottak és főhajtással emlékeztek a holokauszt áldozataira.