Kárpátalján is magyar kitüntetések

Magyar állami kitüntetéseket vett át három kárpátaljai magyar közéleti személyiség augusztus 20. alkalmából pénteken Ungváron.

Az ungvári magyar főkonzulátusán megtartott ünnepségen Bacskai József főkonzul Áder János köztársasági elnök megbízásából a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adta át Roják Máriának, az Ungvárhoz közeli Császlóc község polgármesterének a kárpátaljai és a magyarországi önkormányzatok és települések közötti kapcsolatok elmélyítése és fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységéért.

A diplomata a magyar nyelv és a magyar kultúrkincs ápolása és megőrzése érdekében kifejtett sokirányú tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést nyújtotta át az államfő nevében Eiben Évának, a gyertyánligeti római katolikus egyházi tanács gondnokának.

Kulin Zoltán, a Kárpátalja Megyei Állami Televízió és Rádiótársaság vezérigazgató-helyettese a köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vette át a főkonzultól a kárpátaljai magyarság életének hiteles bemutatásáért, a magyar nyelvű média működési színvonalának emelése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Későbbi időpontban Kijevben veszi át a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést Szikura József biológus-botanikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora több évtizedes kutatói és oktatói munkássága, intézményszervezői, szakmai-közéleti, valamint a kárpátaljai magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként.

Lakóhelyén, Rahón nyújtják át Bilics Évának, a rahói Petőfi Sándor Anyanyelvi Klub szervezőjének a szórványban élő kárpátaljai magyar gyermekek anyanyelvi oktatásának megszervezése, a kárpátaljai magyarok identitásának megőrzése érdekében kifejtett áldozatos munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést.

Magyarországon veszi majd át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést Larisza Maleh, Magyarország tiszteletbeli lembergi (Lviv) konzulja, a lembergi Szuputnik turisztikai vállalat igazgatótanácsának elnöke a magyar-ukrán kapcsolatok ápolása és elmélyítése, valamint a lembergi magyar diaszpóra kulturális szervezetének támogatása érdekében végzett sokoldalú tevékenysége elismeréséül.
Forrás: MTI