Trump nekiment a Kaspersky Lab-nak

Donald Trump amerikai elnök adminisztrációja korlátozza, hogy egyes kormányzati szervek a Kaspersky Lab orosz számítástechnikai cég szoftverjeit és vírusirtó programjait használják - jelentette az amerikai sajtó helyi idő szerint kedden.

 

A számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló orosz cégtől az Általános Szolgáltatások Adminisztrációja (GSA), amely a kormányzati beszerzésekről gondoskodik, nem vásárolhat többé olyan Kaspersky Lab-termékeket, amelyek informatikai szolgáltatások és digitális fotófelszerelések számítástechnikai védelmét szolgálják.

A GSA szóvivőnője közleményben jelentette be a döntést, s közölte: a döntést "alapos megfontolás és felülvizsgálat" után hozták meg, annak érdekében, hogy "biztosítsák az Egyesült Államok kormányzata számítógépes rendszereinek és hálózatainak sérthetetlenségét és biztonságosságát".
A kormányzati ügynökségek ugyanakkor a GSA-tól független szerződéses munkáikhoz továbbra is alkalmazhatják a Kaspersky vírusirtó programjait.

A GSA döntését elemzők a Kaspersky Lab elleni eddigi legkonkrétabb lépésnek tartják. Erősödnek ugyanis a gyanúk és az aggodalmak, hogy az orosz szoftvergyártó cégnek a feltételezettnél is szorosabb kapcsolatai vannak a Kremllel és orosz hírszerző szervekkel, s ez fenyegetést jelenthet az amerikai kormányzati számítógépes rendszerekre, végső soron pedig az amerikai nemzetbiztonságra is.

A Kaspersky közleményben reagált, s leszögezte, hogy "a cégnek nincs kapcsolata egyetlen kormánnyal sem, soha nem támogatott és a jövőben sem támogat a világban egyetlen kormányt sem számítógépes hírszerzési törekvéseiben".

Az ABC televízió kedden este arról tudósított, hogy a kormányzat még szélesebb körben tervezi betiltani a Kaspersky vírusirtóinak használatát a kormányzat különböző szervezeteinél.

Terjedelmes elemzést közölt a Bloomberg hírügynökség is. Eszerint a Kaspersky Lab - amelyet 1997-ben alapítottak és amely kereskedelmének 60 százalékát az Egyesült Államokban és Európában bonyolítja - aggodalmakat kelt az amerikai biztonsági szolgálatoknál.

A hírügynökség meg nem nevezett hírszerzői forrásokra hivatkozva kifejtette: amerikai szakemberek egyre jobban aggódnak a cég és az orosz kormány szoros kapcsolatai miatt. Májusban például egy nyilvános szenátusi meghallgatáson hat amerikai hírszerző ügynökség vezetője egyhangúlag azt mondta: nem használnak Kaspersky-szoftvert. A cégalapító Eugene Kaspersky a Reddit közösségi oldalon akkor válaszolva hangsúlyozta, hogy a Kaspersky Lab és a Kreml kapcsolatáról szóló feltételezés nem több, mint "megalapozatlan összeesküvési elmélet".

A Bloomberg saját forrásból származó dokumentumokra hivatkozva azt állította, hogy a Kaspersky Lab kapcsolata még a feltételezettnél is szorosabb az orosz kormányzattal és a legfontosabb hírszerző szervezettel, az FSZB-vel. A hírügynökség úgy tudja: a számítástechnikai cég vírusellenes biztonsági szoftvereket fejlesztett az orosz hírszerzésnek, és olyan közös projektekben is együttműködött vele, amelynek nyilvánosságra kerülése - a Bloomberg megfogalmazása szerint - "nagyon zavarba hozná az elnök-vezérigazgatót".

A Bloomberg felhívta a figyelmet: a vírusellenes szoftvereket gyártó vállalatokra különösen figyelni kell, hiszen termékük a számítógépen található valamennyi fájlhoz hozzáfér és a frissítéseknél rendszeresen információkat küld róluk a gyártónak. A hírügynökség felhívta a figyelmet arra is, hogy a Kaspersky Lab nemrégiben áramellátó hálózatok számítógépes rendszereihez is kifejlesztett víruselhárító szoftvereket.

A hírügynökség szerint az orosz szoftvergyártó részben hagyományos számítógép-védelmi szoftverekkel foglalkozik, részben pedig azonnali hírszerzési információkkal látja el az FSZB-t. Ennek a programnak az állítólagos irányítója Igor Csekunov volt rendőr és KGB-tiszt.
Forrás: MTI