Az USA nem akar rossz orosz viszonyt?

Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő közölte kedden, hogy Washington nem akarja az amerikai-orosz viszony további romlását.

 

A külügyminisztériumban tartott szokásos sajtóértekezletén, újságírói felvetésre válaszolva, hangsúlyozta: Rex Tillerson külügyminiszternek meggyőződése, hogy a két ország diplomáciai viszonyát nem szabad tovább rontani, sőt, reményei szerint megkezdhetik a kapcsolatok javítását. A szóvivő megjegyezte, hogy Joseph Yun nagykövet, az Észak-Koreával kapcsolatos politikáért felelős különmegbízott éppen Moszkvában tárgyal az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram okozta válság megoldásáról.

A Donald Trump vezette amerikai kormány és Oroszország diplomáciai viszonyának megromlása még a Barack Obama vezette előző amerikai kormány idejére nyúlik vissza, amikor is Washington kiutasított 35 orosz diplomatát.

Emiatt, és az Oroszországgal szembeni amerikai szankciók megszigorítása miatt, Moszkva júliusban elrendelte az oroszországi amerikai képviseletek alkalmazotti létszámának csökkentését 755 fővel. Washington - végrehajtva a döntést - válaszlépésként a New Yorkban és Washingtonban lévő orosz főkonzulátusok egyes épületeinek bezárását, illetve a San Franciscó-i főkonzulátus teljes bezárását rendelte el. Az oroszországi amerikai képviseleteken az alkalmazotti létszám szűkítésére hivatkozva augusztus 23-án felfüggesztették a vízumkiadást, amelyet péntektől kizárólag a moszkvai nagykövetség konzulátusán újítnak fel. Az amerikai nagykövetség közölte, hogy lelassul a beutazási engedélyek kiadása.
Forrás: MTI