Szentpéterváron és Jekatyerinburgban megszüntették az ott működő amerikai főkonzulátusok külső parkolóját - közölte a Rosszija 24 állami hírcsatorna.

 
A tudósítás szerint Szentpéterváron a helyi lakosok régóta tiltakoztak az általuk szabályellenesnek tartott parkoló ellen, amelynek helyén most gyalogos-átkelőhely és gépkocsiforduló létesült. A jekatyerinburgi belváros Gogol utcájában leszerelték azokat a táblákat, amelyek az amerikai és a brit külszolgálatosok autói számára engedélyezték leállítást.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn jelezte, hogy Moszkva a "teljes paritás" elve alapján kész azonos szintre csökkenteni az Oroszországban működő amerikai képviseletek munkafeltételeit az egyesült államokbeli oroszokéval. Ez az orosz sajtóban megszellőztetett értesülések szerint a parkolási privilégiumok visszavonása mellett az amerikai külképviseletek létszámának további csökkentését és a külügyi alkalmazottak számára engedélyezett határátlépési pontok számának korlátozását jelentheti.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden - miután Helsinkiben találkozott amerikai hivatali partnerével, Thomas Shannonnal - azt hangoztatta, hogy Moszkva nem kívánja elmélyíteni az Oroszországba akkreditált amerikai diplomaták ügyében kialakult ellentéteket, és nem akarja tovább csökkenteni létszámukat. Közölte, hogy az amerikai diplomaták tartózkodásának feltételeit az Egyesült Államokba akkreditált orosz diplomatákra vonatkozó korlátozások figyelembe vételével egyeztetik.

Oroszország júliusban jelentette be, hogy 755 amerikai diplomatát utasít ki az országból a Moszkva elleni újabb szankciókra válaszul. Szeptembertől Moszkva kezdeményezésére az amerikai fél 455-re csökkentette diplomáciai és szolgálati személyzetét Oroszországban. Ennyien dolgoznak ugyanis az egyesült államokbeli orosz külképviseleteken, közülük 300-an a nagykövetségen és a konzulátusokon, 155-en pedig Oroszország ENSZ-képviseletén. Moszkva az elmúlt hetekben jelezte, hogy fenntartja a jogot az amerikai létszámának további csökkentésére.

Válaszul oroszországi külügyi állományának korlátozására az Egyesült Államok elrendelte a San Franciscó-i orosz főkonzulátus, valamint a New York-i és washingtoni orosz kereskedelmi képviselet bezárását.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Facebookon adott hangot felháborodásának amiatt, hogy a bezárt főkonzulátus értesítést kapott a San Francisco-i levegőminőség-felügyeleti hivataltól, amely szerint megsértette a szemétégetésre vonatkozó előírásokat A szóvivő megjegyezte, hogy az ügyben a vizsgálat hetekig vagy hónapokig is eltarthat.

"Az oroszellenes performansz folytatódik az Egyesült Államokban. A legújabb előadás Az oroszok megmérgezték San Franciscót címen fut. Hogy miért? Egyebek között azért, hogy így igazolják a szakszolgálatok barbár fellépését az orosz főkonzulátus területén" - írta Zaharova.

A helyszínen készült tévéfelvételek tanúsága szerint az orosz főkonzulátus kéményéből a kiürítés előtti napokban fekete füst gomolygott.

A kétoldalú viszony ügyében Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán bejelentette, hogy egyelőre sem személyes találkozó, sem telefonbeszélgetés nincs előkészületben Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök között.

Megerősítette a BuzzFeed amerikai hírportál állítását, miszerint Trump megválasztását követően Moszkva felajánlotta Washingtonnak a párbeszéd felújítását, egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy ez a törekvés nem talált kölcsönösségre az amerikai oldalon. Mint mondta, a javaslatot az orosz vezetés diplomáciai csatornákon juttatta el az amerikai félhez.

Valótlannak minősítette ugyanakkor Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelöltnek és külügyminiszternek azt az állítását, miszerint Putyin ellenségesen viszonyulna hozzá, az amerikai politika miatti bosszúvágyból kiindulva. Clinton egy, a friss memoárkötetével kapcsolatos interjújában azt állította, hogy választási vereségéhez hozzájárult Putyin "vendettája", amelyet azért indított ellene, mert a férje elnöksége idején történt a NATO első keleti bővítése.

Peszkov elmondta, hogy Putyin nem kíván megismerkedni Hillary Clinton könyvével.
Forrás: MTI