A csehek így készülnek a Brexitre

Amennyiben Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, Csehország a brit állampolgárokat meghatározott területeken 2020 végéig úgy fogja kezelni, mintha a szigetország továbbra is az EU tagja lenne. Ezt az a törvényjavaslat biztosítja, amelyet hétfőn fogadott el a cseh kormány Jan Hamácek szerint a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a törvényjavaslatot a képviselőház még az első olvasatban minél hamarabb elfogadja.

  

Jan Hamácek kormányfő-helyettes és belügyminiszter hétfőn este Prágában a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón kijelentette: "a törvényjavaslat elfogadása nélkül a Csehorszégban élő briteket a kiválás után úgy kellene kezelni, mint az unión kívüli idegeneket, ami problémás lenne."

"Az új előírások szerint Prága olyan jogokat biztosít 2020 végéig az országban élő britek számára, mint amilyeneket a szigetország a területén élő cseheknek biztosít " - magyarázta a törvényjavaslatot a miniszter.

Csehországban jelenleg a belügyminisztérium kimutatása szerint mintegy 8000 brit állampolgár él, közülük mintegy ötezret érintene hátrányosan a megállapodás nélküli Brexit.

A Nagy-Britanniában élő és dolgozó cseh állampolgárok száma a miniszter szerint 40 ezer körül mozog.

"Ha nem fogadtuk volna el ezt a törvényt, veszélyeztettük volna a Nagy-Britanniában élő cseheket. Ezt semmiképpen sem akarjuk" - jegyezte meg Hamácek. Hangsúlyozta, hogy a cseh szabályozást a kölcsönösség elve alapján gyorsított eljárásban dolgozták ki.
Forrás: MTI