Mit érdemes tudni az egyes kötényekről?

Hogy mi az, és mire is szolgál valójában a kötény? Nos, általában egy kötény a ruházatunk, testünk védelmére szolgáló ruhadarab. Készülhet különböző anyagokból, ezt meghatározhatja természetesen az is, hogy milyen területen használjuk. Anyaga lehet tehát vászon, gumi és bőr.

 
Ismerjük meg kicsit az eredetét is. Már az ókori egyiptomban is használtak kötényt. Ezt a ruhadarabot az állami szolgálatban álló írnokok hordták. A középkorban szinte mindennapos viselet volt a polgárasszonyoknak és a jobbágynőknek. A 15. században már megjelent a kicsit hímzett, díszített változat is. A 19. században a leányiskolák is bevezették a használatát, és egyre több országban megjelent.

Elsősorban német területeken és az oroszoknál. Később már a magyar népviseletben is igen fontos szerepet játszott, és nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is, ezt nevezték matyó népviseletnek. Napjainkban már csak meghatározott helyen, és munkák során hordunk kötényt. Gondolok itt a szakácsokra, felszolgálókra, pékekre, hentesekre és háziasszonyokra. A chefs.hu oldalon megtalálhatod a hozzád illő kötényt, legyen bármi is a foglalkozásod.

Ismerkedjünk meg a kötények különböző fazonjaival és , anyagával. Találkozhatunk a hosszú és rövid fazonú, a derekas és nyakba akasztható, egyszínű, mintás, csíkos kötényekkel. Emeljünk ki párat,hogy jobban átlássuk a lehetőségeket. Itt van például a drótkötél mintás szakácskötény. Ez a termék trapéz alakúra van varrva, hogy a leguggolásnál ne okozzon problémát a viselőjének. Munka közben bizony ez nagy segítség lehet. Anyaga 100% pamutból készült, és egy olyan hosszú megkötővel látták el, amely az egész derekat körbevéve elől megköthető.

Sorban a következő kötény a fekete melles kötény, patenttal és zsebbel. Ez egy igazán praktikus darab. Hosszú és nyakbaakasztójával a felső testünket is megvédi. Felső kategóriás termék szakácsoknak és felszolgálóknak is. Anyaga cordura szövéssel készült, ami sokkal ellenállóbbá teszi a külső behatásokkal szemben, mint más kötények. A patentok segítségével a nyak hossza állítható. Magas hőfokon is mosható.

Megtalálhatjuk még a bár vagy felszolgáló kötényeket, amelyek a közepükön egy nagy zsebbel vannak ellátva notesz és íróeszköz számára. Színben és anyagban is sokféle változatot ismerhetünk meg ezen kötények közül is.

A cég kínálatában előfordulnak még a derekas, zsebes szakácskötények, különféle cukrász, felszolgáló vagy otthoni használatra szánt kötények is. Színben és mintában ezek között is igen széles választék tárul elénk, úgyhogy mindenki látogasson el webáruházba és válogasson kedvére a szebbnél szebb kötények között.