Borravaló kisokos avagy adjunk-e, és ha igen, mennyit?

Mindenki ismerheti azt az érzést, amikor maximálisan elégedett egy étteremben, és ezt szeretné egy bizonyos összeggel kifejezni, de nincs tisztában azzal, hogy mennyit is illene adni.

 
Vagy a taxiban a viteldíj mellé illik-e adni egy kis jattot a sofőrnek? Ez mind olyan kérdés, ami valamilyen szinten személyre szabott, de ettől függetlenül vannak a százalékok, amik hamar megoldják a dilemmánkat.

A borravaló intézménye alapvetően arra szolgál, hogy egy jelképes összeggel köszönjük meg az adott szolgáltatásban közreműködők munkáját, amennyiben elégedettek vagyunk vele. Ha nem, akkor a jatt hiányával azt is kifejezésre juttathatjuk, burkolt, diszkrét stílusban.

Kis hazánkban átlagosan a végösszeg 10 százalékát illik borravaló fejében adni, de nem ritka az sem, hogy ha nagyon elégedettek vagyunk, akkor a 15 százalék is elfogadott. Ez persze igényel némi fejszámolást a végén, így nem véletlen, hogy a felszolgáló kérésre kihozza a számlát, majd magunkra hagy minket vele. Az összeget látva könnyedén kiszámolhatjuk, hogy mennyi is az a bűvös 10 százalék, de szükség esetén jó szolgálatot tehet egy okos kis borravaló kalkulátor. Ebben az esetben már a végösszeget úgy kapjuk meg, hogy abba beleszámolja a borravalót is, így nekünk még összeadni sem kell.



Amennyiben egy étteremben van szervízdíj, akkor azt a vendégek előszeretettel azonosítják azzal, hogy így mentesülnek a borravaló adásának kérdésköre alól. Ez csak az egyik oldal vélekedése, bár mindegyik variációnak van létjogosultsága. A szolgáltatást nyújtó felek szerint pedig általában ez nem egyenértékű a borravalóval, hiszen a szervízdíjjal a kiszolgálást, mint szolgáltatást fizetik meg, nem pedig a saját elégedettségükről adnak bizonyságot.

A borravaló esetében érdemes 500 és 1000 forintos összegre kerekíteni. Vagyis ha az átlag 10 százalékos borravalóval együtt 7870 forintra jön ki a számla végösszege, akkor abból már nem feltétlenül illik visszakérni, hanem 8000 forintot fizetni. Ugyanez igaz a 4430 forintra is, elegendő 4500 forintból visszakérni.

A borravaló adásának a mikéntje is egy külön kérdést vet fel, hiszen ma már nem illik a filmekben látott módon, az asztalra odahajítani, vagy akár csak otthagyni a pénzt és elszelelni. Ez inkább a filmek privilégiuma. Általában a számla mellé illik odatenni a kiszámolt összeget, vagy ha túl nagy pénzzel fizetünk, akkor illik megjelölni az összeget, ami feletti részt visszakérjük. Tehát a fenti példával élve 10000 forintos esetében 8000-ből kérni vissza, így a pincér tudja, hogy mennyit hozzon.

Természetesen országonként változik, hogy hol, mi a módi. Míg Kínában és Japánban inkább megsértődnek a borravalón, addig Amerikában inkább az összeg 20 százaléka az, ami az alap borravalónak mondható. Ha bizonytalan vagy, hogy egyes szituációkban mennyit érdemes pluszban fizetni, keresd fel a kiszamolo.com oldalt és húzd ki magad a nehéz helyzetekből kalkulátoraik segítségével.