Minden emberi kapcsolat értékes

Ha megkérdezünk 100 embert, hogy melyik kapcsolatait tartja a legértékesebbnek, akkor legalább 70 fog olyat mondani, amiben csupa pozitív dolog van. Vagyis ide tartoznak a szoros barátságok, valamint az olyan kontaktok, ahol teljes az elfogadás és a szeretet. De biztos, hogy ez így van?

 
Ha jobban belegondolunk, akkor minden kapcsolatunk fontos, minden ember, akivel bármilyen formában kapcsolatba kerülünk, valamiféle tanítást, tanulási folyamatot hordoz a számunkra. Éppen ezért nem csak a pozitív érzéssel telített kapcsolatok azok, amikbe érdemes energiát fektetni, és amiket jó, ha végiggondolunk, megkeressük a jelentőségét.

Számos kapcsolat tarthat tükröt elénk, azaz amit másban hibának észlelünk, azt magunkban is a megfelelő helyre kell tenni. Ugyanígy nem véletlen, hogy olyan emberekkel találkozunk, akik ugyanazzal a problémával küzdenek, mint mi magunk. Ebben is meg lehet találni, hogy éppen mi hol tartunk az adott szituáció feldolgozásban, megoldásában. Sőt, az sem ritka, hogy valakinek azért sikerül kilépnie egy meghatározott helyzetből, mert figyel a másikra, így pedig átgondolja és a saját életére alkalmazza a másik által elmondottakat.

Arról nem is beszélve, hogy mindig olyan emberekkel kerülünk kapcsolatba, akik valamilyen szinten a mi aktuális helyzetünkbe, hitrendszerünkbe passzolnak. Ilyenkor mélyen magunkba kell néznünk, hogy megkeressük, hogy miért pont őt kaptuk az életünkbe.



Tehát ha egy lenéző, bántalmazó kapcsolatban élünk, amiben semmibe van véve az, hogy mit érzünk, mindennapos a megalázás, az elnyomás, akkor gondoljuk végig, hogy mindez miért történik. Ha megtaláljuk, hogy milyen korábbi mintára rezonál a helyzet, akkor meg fogjuk kapni idővel a lehetőséget arra, hogy azt feldolgozzuk, abból tanuljunk és magunk mögött hagyjuk. Ám ebből mindből tanulhatunk, sőt, nyerhetünk is vele, nem is keveset.

Hiszen ha egy aránylag önállótlan ember kerül egy olyan másik mellé, aki mellett meg kell tanulnia mindent elintézni, és ezáltal sok területen megerősödik, akkor mire eljut a fejlődés egy szintjére, akkor annak gyakorlati haszna is van. Éppen ezért nem szabad csak a pozitív kapcsolatokra összpontosítani, és csak abból energiát meríteni. Meg kell keresnünk, hogy miben fejlőd(het)ünk egy adott ismeretségből, és mi az, ami miatt találkoznunk kellett az adott személlyel.

Éppen ezért fontos, hogy alaposan megismerjük önmagunkat, vagyis merjünk fejlődni, önmagunkkal foglalkozni. Ha ezzel kapcsolatban jó úton járunk, akkor hamar észrevehetjük, hogy minőségi változás áll be az életünkben, ami a későbbiekben is a fejlődésünket fogja szolgálni.