Rontották a kínai gazdaság idén várható növekedésére vonatkozó előrejelzésüket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői, 6,2 százalékra módosították a két hónappal ezelőtt 6,3 százalékra feljavított prognózist - számoltak be szerdán, Pekingben tartott sajtótájékoztatójukon.

 

Kína gazdasági növekedése a 2018-ban tapasztalt lassulás után az idei év elején stabilizálódott, ennek megfelelően 2019-ben 6,2, míg 2020-ban 6 százalékra mérséklődik a fejlődés - állapították meg az IMF szakértői, akik Kenneth Kang, az IMF ázsiai részlegének igazgatóhelyettese vezetésével május 23. és június 5. között tárgyalásokat folytattak Pekingben és a Kína délnyugati részén fekvő Kujcsouban, az IMF Alapokmányának IV. cikkelye alapján végzett rendes éves felülvizsgálat keretében.

A szakértők konstruktív együttműködésre szólították fel Kínát és partnereit annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak a kereskedelmi rendszer hiányosságaira egy olyan rendszer kialakításának céljából, mely könnyebben alkalmazkodik a nemzetközi környezet gazdasági változásaihoz.

A küldöttség azt javasolta továbbá Pekingnek, hogy folytassa a strukturális reformokat a termelékenység ösztönzése, valamint a hosszú távú növekedés előmozdítása érdekében. Kiemelték: az állami kézben lévő vállalatok további reformjaira, a szolgáltató szektor nyitására és a jogi keretek modernizálására van szükség elsődlegesen.

Az előrejelzés rontását a szakértők szerint az amerikai-kínai kereskedelmi viszály elmérgesedése miatti bizonytalanság indokolta.

David Lipton az IMF első igazgatóhelyettese szerdán kiadott közleményében rámutatott: a rövidtávú kilátások különösen bizonytalanok amiatt, hogy fennáll a lehetősége a kereskedelmi konfliktus további elmélyülésének.

Lipton úgy fogalmazott: a kínai kormány által alkalmazott gazdaságpolitikai ösztönzés elegendő az amerikai pótvámok negatív hatásainak kiegyenlítésére, ezért, amennyiben nem lesznek további pótvámok, vagy nem lassul jelentős mértékben a gazdasági növekedés, nincs szükség további közbeavatkozásra. Ellenkező esetben azonban további politikai enyhítés válik szükségessé.

Peking márciusban 6 és 6,5 százalék közötti gazdasági növekedést tűzött ki, miután a tavalyi évben a növekedés üteme az elmúlt harminc év legalacsonyabb szintjére, 6,6 százalékra lassult.

Donald Trump amerikai elnök május 10-én utasítást adott Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselőnek, hogy készítse elő a fennmaradó, további 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vonatkozó büntetővámok kivetését. Amennyiben erre valóban sor kerül, úgy az IMF szakértői szerint a kínai kormánynak további intézkedésekkel kell enyhítenie a pótvámok növekedésre gyakorolt negatív hatását.
Forrás: MTI