Shenszian szellemi kulturális öröksége - Wang Feng suona

A suona Kínában egy hosszú történelemmel rendelkező, széles körben elterjedt, gazdag technikájú és erős kifejezőképességű népi fúvós hangszer.

Hangja derűs és bátor, éles és hangos, a keménységében is lágy, a lágyságában is kemény, széles körben használják népi esküvői és temetési szertartásokon, valamint az úgynevezett "yangge" (vízirizs dalok) előadások kíséretében. A Wang Feng suona Shandong tartomány Shenszian megyéjének Wang Feng városában ered, és négy generáción át öröklődve sajátos művészeti stílust alakított ki, jelentősen gazdagítva a helyi lakosság szellemi kultúráját.

Az ősi írások szerint a suona története a Ming-dinasztia idejére nyúlik vissza. A Ming-dinasztia hadvezére, Csi Jiguang katonai zenében használta a suonát. A történelem során a suona az egyik leggyakrabban használt hangszer lett a kínai népek körében. A Wang Feng suonát többnyire családi öröklés alapján adják át, az első generációs örökös, Jin Jicang életfenntartás céljából művészetet tanult, majd Shenszian környéki falvakban és városokban művészeti előadásokat tartott.

 A harmadik generációs örökös, Jin Hszuejun továbbfejlesztette a technikát, és saját előadócsapatot alapított, előadásokat tartva Liaocheng városban és a szomszédos Shenszian megyében, Hebei és Henan tartományokban. A negyedik generációs örökös, Jin Lifei már felnőtt, és nagy lehetőségek rejlenek benne. Évek során több generáció szóbeli és gyakorlati tanításainak köszönhetően, a hagyományos technikák alapján új dallamokat hoztak létre, amelyek a mai társadalomhoz igazodnak. Az előadások Shenszian városában és vidékén, valamint Dongchangfu kerületben, Handanban, Damingben, Weixianben, Fensziangban, Cheng'anban és más helyeken ismertté váltak, és nagy népszerűségre tettek szert.

A Wang Feng suona a heves, erőteljes, és tiszta dallamokkal fejezi ki a jó életre vonatkozó kívánságokat és vágyakat. Népi előadásmóddal mutatja be Shenszian megye népszokásainak művészi varázsát. A suona kutatása a népművészet életben maradásának, öröklésének, fejlődésének és terjesztésének rendkívül fontos része, ezért nagy jelentőséggel bír. A projekt 2018-ban bekerült a megyei szellemi kulturális örökségének listájára.