2024. április 16. - Csongor

Gyümölccsel indulhat a fogyókúra!

Fogyni egészségesen is lehet, nem kell drasztikusan megszabadulni a kilóktól, még élvezetes is lehet a diéta.
2009. március 29. vasárnap 08:50 - Kővári Adrienn
Hamarosan itt a nyár, az igazi jó idő, amikor előkerülnek a mini ruhák, és a bikinik. Ha szeretnénk a télen felszedett kilókat ledolgozni, azt még most kell elkezdeni, hogy a melegebb hónapokra csinosak lehessünk, és bátran bújjunk bele a falatnyi fürdőruhákba.

Minden nő legalább egyszer az életében biztos, hogy fogyókúrázott. Ha nem is fogyni szeretett volna, akkor legalább a súlyára ügyelt, hogy ne hízzon el. Azok, akik több kilóval vannak megáldva, valóságos rémálom tud lenni egy-egy ilyen időszak a számukra, amikor eldöntik, hogy most igenis, fogyni fognak.

Ma már szerencsések vagyunk, mert jobbnál jobb ötletekkel bombáznak minket az orvosok, szinte naponta találnak ki új diétákat. Valakinek ez válik be, valakinek meg valami más. A sztárok is előszeretettel szokták hangoztatni, hogy éppen milyen módszerrel sikerült lefogyniuk, ilyenkor ezeknek a diétáknak megnő a hírneve, és sokkal többen próbálkoznak meg vele.

Ami biztos, hogy segít!

Azzal orvosok is egyet értnek, hogy teljes ételmegvonást tilos tartani, mert azzal csak szervezetünket károsítjuk. Ráadásul a hirtelen leadott sok kiló idővel kétszeresét is visszaszedi, azt meg egy fogyókúrázó sem szeretné.

Azaz ideális, ha apránként mennek le a kilók, heti egy a megengedett, de ez is csak nagy súlyfelesleg esetén. A mozgás elkerülhetetlen, ha hatékonyak akarunk lenni. Azért is fontos, mert a megszerzett súlyt, meg is kell tartani. Jó dolog, ha mindennapjaink részéve válik a testmozgás, mert akkor könnyebben fittek, és vékonyak maradhatunk.

Fontos a megfelelő étrend. A legegyszerűbb, ha este öt, hat óra után már semmit sem eszünk, de addig meg azt, amit csak szeretnénk. Nem árt mellőzni az édességeket, és egyéb nyalánkságokat, de ez ügyben is lehet kompromisszumokat hozni. Elsőre sok embernek drasztikusnak tűnhet, hogy nem ehet majd ezentúl mindenféle rágcsálnivalót, de pár hét alatt meg lehet szokni.

Amúgy sem a megvonáson van a lényeg, hanem az adagok csökkentésén. Mondjuk nem egy táblacsokit eszik meg aznap az ember, hanem csak egy szeletet belőle. Sokszor csak azért majszolunk, mert unatkozunk, nézzük a tévét, és azt hiszi az ember, hogy akkor rögtön ennie is kell valamit.

Ha az ilyenekről leszokik az ember, már is lemennek a felesleges kilók, és még egészségesebb is lesz. Esetleg érdemes olyan speciális boltokat is felkeresni, ahol be lehet szerezni táplálék-kiegészítőket, és mindenféle természetes anyagot tartalmazó terméket.

Vannak kényszeresen evő emberek, akiknél pótcselekvés az evés, ráadásul a stresszt is így szeretnék levezetni az életükben. A problémák elől az ételbe menekülnek. Ilyenkor történik meg az, hogy vagy nagyon elhíznak, amivel már az egészségüket fenyegetik, vagy bulémiások lesznek, mert elkezdik magukat hánytatni. Ez általában a fiatal lányokra jellemző.

Fogyjunk túróval!


Valaki erre esküszik. Minden reggel a kávé, és gyümölcs mellé meg kell enni 25 dkg túrót is. Az ötlet nem rossz, főleg annak, aki szereti is. Az elv itt is hasonlóan működik: kevés reggeli, kevés ebéd, egy kis adag vacsora, és minél több túró. Csak nehogy a túl sok fehérje miatt allergiás reakció alakuljon ki. Bár állítólag ezzel a diétával két hét alatt tíz kilótól is meg lehet szabadulni.

Gyümölcsöt gyümölccsel

A cukorral dúsított italok helyett vegyünk egy turmix gépet, és egy kiló gyümölcsöt. Rövid időn belül készíthetünk narancslevet, ami tényleg száz százalékos lesz. Finom még a banán turmix is, de a málna, és a répa is. Ezeknek csak fantáziánk szabhat határt, hiszen bátran lehet kísérletezni a különböző gyümölcsök összekeverésével is. Az igazi paradicsomlevet sem szabad mellőzni. Ezek fontos elemei a hatékony, és egészséges fogyókúrának.

Ha már gyümölcsökről beszélünk, nem szabad nem megemlíteni az ananászt, mert fokozza a zsírégetést. Az epret is bátran lehet fogyasztani, és nyáron a dinnyét.

A gyümölcs azért is jó, mert finom, és nagyon jól lehet vele mellőzni az édességet. Ha az esti tévénézéshez egy tál epret viszünk be magunkkal, és nem egy zacskó chipszet már is előrébb vagyunk.

Aki szereti az alkoholt, annak sem kell szomorkodnia, mert az is lehet gyümölcsös, így nem kell erről sem lemondania. Egy finom koktéllal rögtön indulhat is a fogyókúra!

Társadalmi probléma


Magyarországon minden ötödik ember túlsúlyos, míg az amerikaiak 61 százaléka szenved ettől. Nemcsak esztétikai probléma - bár ez sem elhanyagolható - hanem komoly egészségügyi betegségek is kialakulhatnak miatta. Növeli a szív-, és érrendszeri panaszokat, a cukorbetegség esélyét, rosszindulatú daganat is nagyobb valószínűséggel alakul ki a túlsúlyos embereknél. Emellett mozgásszervi problémák is felléphetnek, hiszen azt a rengeteg felesleget nap, mint nap cipelni kell.

Diétázni érdemes, de csak is akkor érjük el a kívánt eredményt, ha komolyan vesszük. Nem kell a legújabb módszereket szent írásnak venni, és a bio kajára sem kell áttérni. Mozgással, gyümölcsökkel, egészséges ételekkel, és átlagos adagokkal mindent el lehet érni. Csak türelem kell hozzá, de az egészség mindenekelőtt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását