2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Honnan tudjuk, hogy cukorbetegek vagyunk?

Nem is hinné az ember, hogy mennyien szenvednek ebben a betegségben, pedig hazánkban is közel 800 ezer cukorbeteg él. Hogyan védekezzünk ellene?
2009. április 5. vasárnap 09:05 - Kővári Adrienn
Mint minden betegségnek ennek is megvannak a kezdeti tünetei, és sajnos a veszélyessége mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Kétféle cukorbetegséget különböztetnek meg
Az 1-es típusút teljes mértékben inzulinhiány okozza, a cukorbetegek 10 százaléka tartozik ide. Ez bármilyen életkorban kialakulhat, de a leggyakrabban a fiatalok között szokott.
A 2-es típusú főleg a negyven évesekre a jellemző, de ez a korhatár egyre jobban zuhan lefelé. Gyakori, hogy súlyfelesleggel rendelkező embereknél alakul ki. Oka a relatív inzulinhiány.
Cukorbetegség. A szakemberek körében csak diabetes mellitus-nak nevezik. Ez a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, melynek szövődményei megkeseríthetik az emberek életét. A cukorbetegek szervezetéből hiányzik az inzulinhatás, így egyes sejtek nem tudják felvenni a szőlőcukrot a vérből. S mivel nem történik meg a felvétel, ezért a vizelettel együtt távozik a szőlőcukor is.

Hogyan alakul ki?

Maga a cukorbetegségre való hajlam öröklődik, de nagyon sok mindennek közre kell abban játszania, hogy a betegség ténylegesen kialakulhasson. Ebben segít még a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás. Ezért is fordul elő, hogy sok esetben összefügg az elhízás a cukorbetegséggel, de a magas vérnyomás is elősegítheti a kialakulást.

A 2-es típusú cukorbetegség is ezért alakul ki egyre több fiatalnál, mert keveset mozognak, s mellette egészségtelenül táplálkoznak. Ha sikerülne egy diéta mellett kitartania az embernek, s végig is csinálnia azt, akkor a kockázati tényező is lejjebb zuhanna.

Kezdeti tünetei

A tünetek azért jelentkeznek, mert vagy nem kezeli magát a beteg, vagy nem helyesen teszi azt, rosszul használja az inzulint. Ebből kiindulva, ha sikerül helyesen kezelni a betegséget a kellemetlen tünetek is megszűnhetnek. Elsősorban arra van szükség, hogy a vércukorszint a normális szinten legyen tartva.

Jellemző a cukorbetegekre a szájszáradás, és emiatt a sok folyadék bevitel. Visszatérő vírusos megbetegedések is utalhatnak arra, hogy valami nincsen velünk rendben. Hirtelen fogyás, a test leromlása, de tünet lehet még a bőrviszketés, és az elhúzódó sebgyógyulás is.

A cukorbetegség képes új betegségek küszöbe is lenni, gyakori, hogy szembe kell néznie az embernek veseelégtelenséggel, szívkoszorús érbetegséggel, agyi keringési zavarral.

Kezelni szigorú diétával kell, inzulin injekciókkal, de sok esetben tablettás gyógyszerekre is szükség van, amikor a betegség egy komolyabb fázisba lép.

Előfordulhat, hogy leesik a beteg vércukor szintje, ilyenkor csokoládét kell etetni vele, és pótolni kell a folyadékot a szervezetében. Általában ez a rossz diéta miatt alakulhat ki, de a feszült, stresszes állapot is közrejátszhat. Ha nagyon magas az ember vércukorszintje akár ájulás is bekövetkezhet a beteg életében.

Ha magas a vércukorszint

Tapasztalhatja az ember, hogy homályosan lát, esetleg nagyon szomjas, s emiatt sok folyadékot vesz magához. Ezek még nem feltétlenül jelentik, hogy cukorbetegségben szenvedünk, de ha már párosul gyakori vizelési ingerrel, bőrviszketéssel, és fáradtság érzettel, akkor van mitől tartanunk.

Úgy is védekezhetünk, hogy sok ásványvizet fogyasztunk, és gyakran mérjük meg a vércukorszintünket. Ha két napon keresztül is 7mmol/l felett van, akkor nagyon fontos, hogy orvoshoz forduljunk.

Ha túl alacsony a vércukorszint

Ezt hipoglikémiának nevezik. Jellemző tünete a fejfájás, ami zavartsággal, fázással, nyirkos bőrrel párosul. Gyakori az éhség érzet, a heves szívdobogás, de a szédülés is. Ha nem kezeljük, akkor fennáll az ájulás és a görcs veszélye is.

Ilyen esetben tanácsos szőlőcukrot enni, vizet inni, de a gyümölcslé is megfelelő, az a fontos, hogy gyorsan cukorhoz jusson a beteg szervezete. Ezek hamar felszívódnak. Vércukor szintet ilyenkor is érdemes mérni, s ha szükséges azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ha már volt a családban cukorbeteg, akkor ajánlatos egészségesebb életmódot folytatni, legalábbis a felesleges plusz kilóktól mindenképp meg kell szabadulni. Érdemes időnként megmérni a vércukorszintünket, mert nem árt tisztában lenni azzal, hogy fenyeget-e minket a betegség.

Nem szabad elfelejteni, hogy önmagában talán nem is hangzik olyan veszélyesnek a cukorbetegség, pedig súlyos következményei lehetnek: akár lábamputáció is lehet a vége, ha nem kezeljük helyesen.

A felsorolt tünetek utalhatnak akár mindennapi betegségekre is, nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. Ezért is érdemes megmérni a vércukorszintünket, hogy ne kelljen feleslegesen aggódnunk, és csak a normálistól eltérő eredmények esetén szükséges orvoshoz fordulni, hogy meg lehessen kezdeni a kezelést.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását